Israelische extremisten in Jeruzalem opgepakt

TEL AVIV, 27 nov. - De Israelische politie heeft gisteren in Jeruzalem drie leiders van de extremistische, anti-Arabische Kach-beweging van de onlangs in New York vermoorde rabbijn Meir Kahane gearresteerd.

De arrestaties hadden plaats op instructie van de juridisch adviseur van de regering, Josef Harish. De Kach-leiders worden door Harish van vandalisme en racisme beschuldigd. De politie overweegt hen zonder vorm van proces in administratieve hechtenis te houden, een maatregel die tot dusverre alleen tegen Palestijnen werd toegepast.

De drie voerden in Jeruzalem een geweldadige campagne tegen joodse winkeliers die Arabieren in dienst hadden. De winkels van twee joden die weigerden voor de chantage van Kach door de knieen te gaan, gingen in vlammen op. De dreigementen van Kach hadden tot gevolg dat sommige joodse winkeliers op hun winkelruiten schreven geen Arabieren in dienst te hebben. Harish riep de politie gisteren op zo snel mogelijk 'aan dit lage verschijnsel' een einde te maken.

Parlementsleden uit alle partijen, onder wie Benny Begin van Likud en Jossi Sarid van de Burgerrechtenpartij, hebben zeer scherp stelling genomen tegen het Kach-optreden en dit verschijnsel een gevaar voor de Israelische democratie genoemd.