'Irakezen sterven door gebrek aan voedsel'

BAGDAD/ TOKIO, 27 nov. - Veel Irakezen zijn overleden als gevolg van gebrek aan voedsel en medicijnen, zo heeft althans de Iraakse president Saddam Hussein verzekerd op een bijeenkomst met Amerikaanse bezoekers die door de staatstelevisie werd uitgezonden.

'Weet u hoeveel mensen en kinderen zijn gestorven omdat de Verenigde Staten het Iraakse volk geneesmiddelen onthouden? Dat aantal is zeer hoog', verklaarde hij. 'Als we naar ziekenhuizen gaan en om lijsten vragen, merken we dat we worden geconfronteerd met grote aantallen mensen die zijn gestorven als gevolg van het gebrek aan voedel en medicijnen', zei hij. Hij maakte geen melding van het handelsembargo dat de Verenigde Naties tegen Irak hebben ingesteld na de invasie van Koeweit, waarvan overigens de leverantie van medicijnen en voedsel om humanitaire redenen is uitgezonderd, mits het sanctiecomite van de VN daarmee akkoord gaat.

De Iraakse minister van handel, Mohammed Mehdi Saleh, zei zondag op een persconferentie dat Irak de VS, Groot-Brittannie, Egypte en Turkije gerechtelijk zou aanspreken als Irakezen zouden sterven wegens tekorten aan voedsel of medicijnen. Tien dagen geleden zei minister van gezondheid Abdul-Salem Mohammad Said dat de Irakezen 'lijden maar niet sterven' door toedoen van het embargo.

Bezoekende journalisten hebben tot dusverre in Bagdad en andere steden geen teken gezien van voedseltekorten, hoewel de prijs van sommige levensmiddelen hoog is gestegen. Zwitserland heeft de laatste maanden voor in totaal 19 miljoen dollar medicijnen geleverd, terwijl Westerse delegaties die gijzelaars komen vrijpraten ook doorgaans een vliegtuig met geneesmiddelen bij zich hebbben. Japan heeft gisteren besloten Irak voor 2 miljoen dollar geneesmiddelen te leveren. 'We hebben onze eigen interpretatie van de VN-resoluties gevormd', zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. (Reuter, UPI, AFP)