GETOB MET PAVLOVA

Van mijn kooklustige Frans-Australische vakantiebuurvrouw leende ik een schriftje met recepten. In dit schriftje met ruitjespapier en hier en daar een vetvlek noteert zij, zoals dat hoort, haar favoriete recepten die altijd lukken en de lievelingsgerechten van vrienden en familieleden, waaronder de in Australie uitgevonden Pavlova.

Meredith Resplandy bezwoer me dat het maken van zo'n Pavlova een peuleschil is en nodigde me in haar keuken uit voor een demonstratie. Inderdaad was het stijfklopen van de eiwitten, dankzij de koperen kom waarin dat gebeurde, zo klaar en ook het met een pannelikker metselen van de meringuetoren verliep goed. De Pavlova kwam perfekt en zonder een scheurtje uit de oven. Maar toen ik deze Pavlova thuis volgens haar aanwijzingen probeerde na te maken, stortte mijn schuim in, een half uur nadat het uit mijn doodgewone elektrische oven was gekomen. De temperatuur van Meredith's oven die ik trouw had nagevolgd klopte kennelijk niet met de temperatuur van mijn oven.

Om een goede Pavlova te maken moest er eerst even getobt worden, maar na enig oefenen heb ik de Pavlova onder de knie.

Omdat de ene oven de andere niet is en de temperatuur op de meter niet altijd precies de temperatuur is die in de oven heerst, moet ieder voor zich uitzoeken hoe het beste resultaat bereikt wordt. Soms moet de Pavlova iets langer of korter gebakken worden dan in onderstaand recept wordt aangegeven. (Maar dat geldt eigenlijk voor alle bakrecepten).

Mocht de eerste Pavlova toch instorten of scheuren: verberg dan het schuim onder een mooie laag vruchten. Ook een ingestorte Pavlova smaakt heerlijk. Voor ongeveer fl. 110, -- is bij de firma Duikelman, Ferdinand Bolstraat 68, Amsterdam (vlakbij de Albert Cuyp-markt) een koperen kom te koop. Een uitgave die zeker loont, want in geen enkele andere kom worden eiwitten zo mooi stijf.

Pavlova:

6 eiwitten

275 g suiker

snufje zout

1 theel. witte azijn

Verwarm de oven voor op 140C. Doe de eiwitten met een beetje zout in de kom en klop ze met een mixer of garde stijf. Als het mengsel er dikkig-wit begint uit te zien de azijn en een beetje suiker toevoegen. Als de eiwitten goed stijf zijn de rest van de suiker er door kloppen en net zo lang blijven kloppen tot de eiwitten er uitzien als glanzend dikke witte latex muurverf. Schep met een pannelikker de eiwitten uit de kom op een heel licht ingevet stuk bakpapier dat op de bakplaat ligt. Metsel de eiwitten tot een toren met een middellijn van circa 25 centimeter en een hoogte van 10 centimeter. Strijk de zijkanten goed glad, zodat er nergens barstjes zitten. Druk in de bovenkant een holletje. Schuif de Pavlova in de oven en verlaag de temperatuur tot 110C. Laat de taart in ca. 2 uur gaar worden.

Laat de schuimtaart afkoelen en vul vlak voor het opdienen het holletje met verschillende soorten fruit van het seizoen. Leg ook wat fruit rondom de Pavlova. Men kan er ook nog lobbig geslagen slagroom of bolletjes ijs bij geven.

    • Anne Scheepmaker