Franse hervorming

De voorzitter van de Franse bond, Jean Sadoul, heeft gisteren verklaard dat het ontbreken van controle de oorzaak is van de financiele schandalen in het Franse profvoetbal. Sadoul kondigde hervormingen aan. Hij wil limieten stellen aan de salarissen van de spelers, die hij 'schandalig en verfoeilijk' noemde. De spelers in de eerste divisie verdienen salarissen die ongeevenaard zijn in Europa, met uitzondering van Italie. De voorzitter gaf toe dat hij niet in staat was geweest toezicht te houden op de enorme geldstroom van de laatste tien jaar in de profliga. Sadoul wil niet alleen de salarissen aan banden leggen. Hij wil ook van alle clubs de financiele administratie doorlichten. Clubs met schulden mogen zich alleen op de transfermarkt begeven om te verkopen. Daarnaast moeten de clubs het aantal contractspelers terugbrengen van 21 naar maximaal 14.

Claude Bez trad gisteren af als voorzitter van Girondins de Bordeaux. Bez werd vorige week opgepakt wegens fraude. Hij had geld van de club, die een schuld heeft van 242 miljoen francs (82 miljoen gulden), in eigen zak gestoken. Zijn zoon Eric en een derde werden eveneens in hechtenis genomen. Voorts werd tegen acht man proces-verbaal opgemaakt naar aanleiding van de geruchtmakende zwart geld-affaire bij Toulon. Manager Courbis van Toulon is nog steeds in hechtenis in afwachting van zijn berechting voor zijn aandeel in de zaak.

Burgemeester Chaban-Delmas van Bordeaux maakte gisteren bekend dat Alain Afflelou, een vermogend opticien, de nieuwe voorzitter wordt van Girondins.