Damrak trekt tijdens rustige handel iets aan

ROTTERDAM, 27 nov. - Op Wall Street en het Damrak trokken de aandelenkoersen vanmorgen iets aan. In Tokio leverden de aandelen bijna een procent in.

AMSTERDAM - Een ongeanimeerde handel, prijshoudende aandelen- en lagere obligatiekoersen vormden vanmorgen de ingredienten van de handel op Beursplein 5. De koersstijgers waren iets in de meerderheid, waardoor de stemmingsindex 0,2 punt aandikte op 95. De teruggang gisteren is daarmee echter bij lange na niet gecompenseerd.

'In deze markt is je daalder een gulden waard', zo typeerde een handelaar de stemming ter beurze. Vraag en aanbod laten het volgens de effectenmakelaar volledig afweten. Naast de onzekereheid over de afloop van de Koeweit-crisis, verwees hij naar de opwaartse trend van de rente die de animo voor effecten onder druk zet. De rentestijging had vooral invloed op de obligatiemarkt, waar het aanbod overheerste. De jongste staatslening met een coupon van 9,25 procent moest terug van 101,18 tot 101,04.

Ook de handel in aandelen stond onder invloed van de geldontwaarding. De verdeelde stemming op de buitenlandse financiele markten lieten het Damrak koud.

Bij de actieve fondsen reageerde Koninklijke Olie op de fors gestegen olieprijzen. Olie, momenteel driftig in de weer om de belangstelling voor zijn aandeel door middel van road shows te stimuleren, voegde nog eens fl. 1,10 toe aan het slot van gisteren op fl. 132,40. De andere internationals kwamen nauwelijks van hun plaats. Philips (f 20,90) en KLM (f 19,20) noteerden een dubbeltje hoger, Unilever trok dertig cent aan op fl. 143,70 en Akzo bleef op fl. 66,70 onveranderd.

Verzekeraar Aegon, gisteren fl. 1,10 lager in reactie op de publikatie van tussentijdse resultaten, herstelde zich zeventig cent op fl. 108,50. Collega Amev deed het drie dubbeltjes hoger op fl. 47,20 redelijk. Nationale-Nederlanden daarentegen raakte fl. 0,10 kwijt op fl. 50,10.

DAF, maandag procentueel gezien een van de grootste dalers, verbeterde een dubbeltje op fl. 17,70.

In de lokale- en parallelmarktfondsen konden handelaren geen droog brood verdienen. Air Holland moest nog eens fl. 1 verder terug tot fl. 12,70, Atag moest met een daalder minder genoegen nemen op een laatprijs van fl. 121,50 en Van der Hoop en Kempen Holding herstelden zich beide twintig cent op respectievelijk fl. 6,40 en fl. 9,70.

Berghuizer Papier was met fl. 1 minder op fl. 43 het zwartste schaap van de parallelmarkt, daarbij op de voet gevolgd door snoepfabrikant Van Melle die fl. 3 lager op fl. 271 werd aangeboden.

TOKIO - - Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen daalden vanmorgen 215,33 yen (0,91 procent) en sloot op 23.547,33 yen. Evenals gisteren bedroeg de omzet ongeveer 130 miljoen aandelen. De dollar steeg 0,65 yen en sloot op 128,60 yen per dollar.

NEW YORK - - Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen steeg gisteren uiteindelijk met 5,94 naar 2533,17 punten. In totaal sloten 789 fondsen hoger en 714 lager. De omzet was bescheiden met 131 miljoen aandelen.

De beursbarometer ging bij de opening van Wall Street in de min door hogere olieprijzen als gevolg van een hernieuwde vrees voor een oorlog in de Golf en een zwakke obligatiemarkt. Deze laatste herstelde zich later op de dag door een succesvolle veiling van het Amerikaanse schatkistpapier. De aandelenmarkt volgde en wist een verlies van bijna dertig punten goed te maken. De opwaartse lijn werd daarbij gesteund door koopjesjagers.

Een van de fondsen die in de kijker speelden, was het Amerikaanse amusementsbedrijf MCA dat voor ongeveer zes miljard dollar in handen kwam het Japanse elektronicaconcern Matsushita, de grootste overneming van een Amerikaans bedrijf door een Japanse onderneming in de historie.