Cuba in het offensief tegen de criminaliteit

SANTIAGO (Cuba), 27 nov. - In een grootscheepse operatie tegen corruptie en misdaad zijn de afgelopen maand in Cuba zeker 500 mensen gearresteerd, onder wie verschillende politie-officieren en medewerkers van de regering. Dit hebben de Cubaanse autoriteiten gisteren bekendgemaakt. 'Criminaliteit zal niet onbestraft blijven', aldus een verklaring van de regering.

Volgens de verklaring die werd gepubliceerd door Granma, de krant van de Cubaanse Communistische Partij, zijn in de stad Havana 200 mensen gearresteerd. In de provincie zijn 300 mensen opgepakt. De arrestanten worden verdacht van vergrijpen als overvallen, speculeren, omkoperij, fraude en zwarte handel. 'Door hun exorbitante verdiensten zijn echte criminele magnaten opgekomen', stelt de regering.

De operatie tegen corruptie valt samen met het ontstaan van grote tekorten door het wegvallen van steun en leveranties uit Oost-Europa en de Sovjet-Unie, waarvan de Cubaanse economie sterk afhankelijk is. Criminele bendes scheppen in deze situatie een 'anti-sociaal klimaat', aldus de verklaring. Door omkoping of bedreiging zoud medewerking van regeringsfunctionarissen worden afgedwongen.

Volgens niet-officiele berichten bedraagt het aantal arrestaties van 'Operatie Maceta' - vernoemd naar het Cubaanse woord 'mazo' voor opgerolde bankbiljetten of illegaal verkregen welvaart - zelfs 700 en zou ook een drugslijn zijn opgerold. In juli vorig jaar zijn vier hoge militairen, onder wie een generaal, ter dood veroordeeld en geexecuteerd wegens drugshandel en corruptie. (Reuter, AFP)