China trager met aflossing van schulden

PEKING, 27 nov. - China heeft een betalingsachterstand van 150 miljoen dollar op zijn buitenlandse schuld van 45,4 miljard dollar, maar is in staat zijn verplichtingen na te komen.

Dat heeft een functionaris van de Chinese centrale bank vandaag verklaard in de Chinese Economic Daily. De buitenlandse schuld was eind juni overigens 10 procent hoger dan eind december vorig jaar.

De export uit China is dit jaar fors toegenomen, dankzij de devaluatie in december van de Chinese munt met 21,2 procent, waardoor de reserves aan buitenlandse valuta's eind juni 23,4 miljard dollar bedroegen, aldus de functionaris. In november is de munt met nog eens 9,57 procent gedevalueerd en naar verwachting zal deze devaluatie de export verder doen toenemen.

De betalingsachterstand is volgens Westerse analisten vooral opgelopen in de toeristensector. Daar zijn de inkomsten behoorlijk afgenomen, omdat veel buitenlandse toeristen China mijden na de bloedige onderdrukking van de studentenacties vorig jaar juni.

Daarop toonden ook buitenlandse kredietgevers zich zeer terughoudend. Langzamerhand begeven zij zich weer op de Chinese markt. (Reuter)