Brussel verwacht volgend jaar drie miljoen Russen

BRUSSEL, 27 nov. - Als Sovjet-burgers vanaf 1 januari volgend jaar vrijelijk het land kunnen verlaten zal de Europese Gemeenschap rekening moeten houden met een toevloed van zo'n drie miljoen emigranten.

Dat zei gisteren de Italiaanse minister van sociale zaken, Carlo Donat Cattin, op een persconferentie na een bijeenkomst van de ministers van sociale zaken in Brussel.

Op basis van besprekingen met Sovjet-functionarissen zei Donat Cattin de indruk te hebben gekregen dat een groot aantal Sovjet-burgers, aanvankelijk waarschijnlijk een miljoen, naar de landen van de Europese Gemeenschap zullen komen voor een beroepsopleiding. Maar velen van hen zouden zich waarschijnlijk permanent in de EG willen vestigen.

Westerse schattingen gaan ervan uit dat in de komende maanden 30 tot 40 miljoen mensen in de Sovjet-Unie werkloos zullen worden en dat waarschijnlijk ten minste tien procent van dat werklozenleger zal willen emigreren. 'Hoe kunnen we zoveel arbeiders opnemen', zo vroeg de Italiaanse minister zich af tijdens de persconferentie. 'De EG heeft een bevolking van 327 miljoen, dus drie miljoen mensen, een procent groei, is niet onoverkomelijk, maar het zal niet gemakkelijk zijn.'

Donat Cattin zei te vrezen dat de stroom emigranten uit de Sovjet-Unie oncontroleerbaar zou worden als 'hele bevolkingen, gedreven door honger' over de grens komen. Sovjet-functionarissen hadden de Italiaanse minister dan ook al ironischerwijze gevraagd of men de Muur misschien weer wilde opbouwen, maar dan langs de Sovjet-Unie.

De minister toonde zich teleurgesteld dat de raad van ministers van sociale zaken van de EG gisteren weinig voortgang had gemaakt met emigratiepolitiek. De druk van migranten kwam, zo zei Donat Cattin, niet alleen uit Oost-Europa, maar ook uit het zuiden, Noord-Afrika, waar de demografische druk nog veel groter was dan in Oost-Europa.

Emigratie stond gisteren niet op de agenda. Tijdens de raad heeft de minister het emigratieprobleem dan ook alleen maar aangestipt toen hij refereerde aan een gesprek met zijn Sovjet-collega, vorige week in Rome.

De Nederlandse socialistische Europarlementarier Eiso Woltjer wil dat de EG een deel van haar voedseloverschotten ter beschikking stelt voor hulp aan de Sovjet-Unie. Hij heeft de EG-commissie in Brussel gevraagd zo snel mogelijk voedsel te leveren.

    • Frits Schaling