Zwak Damrak bij gebrek aan nieuws

AMSTERDAM, 26 nov. - De Amsterdamse effectenbeurs is de nieuwe week met lagere aandelen- en obligatiekoersen begonnen. Op de beurs in Tokio zette vandaag de vorige week ingezette stijging van aandelenkoersen door. Ook de koersen in Londen vertoonden een stijgende trend.

AMSTERDAM - Handelaren schreven de zwakke stemming toe aan het ontbreken van 'richtinggevend nieuws'. De CBS-stemmingsindex stond rond het middaguur op 95,30, tegen een slot van 96,60 op vrijdag.

Ontwikkelingen op de andere financiele markten konden beleggers niet inspireren. Zelfs de toch een halve cent hogere dollarkoers haalde niets uit. Zo moesten de dollarkoersgevoelige internationals merendeels in koers achteruit.

Philips bijvoorbeeld verloor zestig cent op fl. 21,10, mede naar aanleiding van een stakingsdreiging later deze week. KLM stond zeven dubbeltjes af op fl. 19,20, Akzo eveneens zeventig cent op fl. 67,10 en Unilever zag op een koers van fl. 143,80 liefst fl. 1,80 in het niets verdwijnen. Koninklijke Olie was met fl. 1,60 winst op fl. 131,90 wederom het buitenbeentje. Olies profiteerden daarmee van de duidelijke olieprijsstijging.

Andere belangrijke dalers waren CSM, die fl. 1,20 afkalfde op fl. 83,40, Stork, goed voor fl. 1 koersverlies op fl. 43,30, en Wessanen, die fl. 1,40 afstond op fl. 59,80. Ook DAF was met een achteruitgang van zestig cent op fl. 17,90 relatief gezien een grote verliezer.

De fusiepartners Nationale-Nederlanden en NMB Postbank moesten beide een veer laten. Nationale werd vier dubbeltjes lager op fl. 50,50 aangeboden - toch nog altijd ruim fl. 3 boven de gesuggereerde biedkoers - terwijl NMB acht dubbeltjes prijsgaf op fl. 40,50.

Elders in de markt was VRG fl. 1,20 lager op fl. 61 uit de gratie. VRG liet afgelopen vrijdag weten dat zij voor geheel 1990 een winststijging van twintig procent voorziet, maar beleggers hadden gehoopt op meer. De lokale fondsen vertoonden verder weinig beweging. Stad Rotterdam vormde met fl. 0,70 koersverlies op fl. 43,70 een uitzondering.

De parallelmarkt verkeerde in een regelrechte mineurstemming. Bij uiterst dunne handel moest Goothandelsgebouwen fl. 5 terug naar fl. 120. Ook LCI Computers was veertig cent lager op fl. 12,40 aan de verliezende hand.

Op de optiebeurs werd een combinatie-order van 425 opties in CSM uitgevoerd in afwachting van publikatie van de jaarcijfers op donderdag. In totaal bedroeg de omzet vanmorgen 16.000 contracten.

TOKIO - - Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen van de beurs in Tokio is vandaag 363 punten (1,55 procent) gestegen tot het niveau van 23.763. De stijging volgt op een stijging van 583 punten afgelopen donderdag. De beurs was vrijdag gesloten. De koersstijging werd vandaag vooral veroorzaakt door technische faktoren als de arbitrage met de termijnhandel. (ANP)