ZURE KOOL

Dit is knapperige en rinsige kool, minder zuur dan zuurkool, maar wel als zuurkool te combineren met varkensvlees of gevederd wild.

Voor 2 personen:

300 g flinterdun gesneden witte kool

8 jeneverbessen, gekneusd

1/2 blaadje laurier

2 eetlepels olijfolie

1 dl droge witte wijn

sap van 1 citroen

2-3 eetlepels ciderazijn

boter

100 g Zeeuwse spek

Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem en laat daarin de jeneverbessen 1 minuut 'trekken' zodat ze hun geur kunnen afgeven aan de olie. Voeg de kool toe en fruit deze al omscheppend gedurende 2 minuten tot hij iets soepeler is geworden. Voeg de wijn en het citroensap toe, een snufje zout en laat de kool 20-25 minuten met gesloten deksel op matig hoog vuur stoven tot de wijn vrijwel geheel is ingekookt. Schud de kool af en toe om in de pan. Rol intussen de plakjes Zeeuwse spek op tot losse rolletjes. Neem het deksel van de pan, proef op zout, draai het vuur hoger en voeg - naar smaak - 2 a 3 eetlepels ciderazijn (of een andere goede witte azijnsoort) toe en laat deze snel indampen terwijl de kool wordt omgeroerd. Roer snel een flinke klont boter door de kool, leg de rolletjes Zeeuws spek op de kool en laat deze op zeer laag vuur even doorwarmen met het deksel op de pan. Serveer hierbij gebakken saucijsjes, gepofte aardappelen en wat zoetzuur van kwetsen of meloenschil.

    • Florine Boucher