WEU wil coordinatie luchtverdediging Golf

DEN HAAG, 26 nov. - De luchtverdediging voor de marine-eenheden in de Golf van de landen van de Westeuropese Unie (WEU) zou gecoordineerd moeten worden. Voor Nederlandse F16's zou alsnog een plaats moeten worden ingeruimd.

Dat staat in een rapport van de defensiecommissie van de Westeuropese Unie dat is opgesteld door het Nedelandse Tweede-Kamerlid J. de Hoop Scheffer. Omdat geen enkel land faciliteiten voor Nederlandse F16-gevechtsvliegtuigen in het Golf-gebied wil geven heeft de regering enkele weken geleden besloten van de missie af te zien. Wel blijven de toestellen beschikbaar.

Op dit moment opereren Britten, Fransen en Italianen ieder afzonderlijk met hun gevechtsvliegtuigen in de Golf. De Hoop Scheffer meent dat de luchtverdediging aan effect zou winnen als de landen van de WEU meer zouden willen samenwerken. Ook de coordinatie van marine-eenheden is moeizaam tot stand gekomen. De Hoop Scheffer is niet te spreken over de aarzelende manier waarop sommige WEU-leden hebben gereageerd op de Iraakse invasie in Koeweit. Ook de informele wijze waarop regels zijn opgesteld hoe te handelen bij een aanval wordt gehekeld. In het rapport wordt ook gewezen op het gevaar van stress bij de bemanningen in deze 'schijnoorlog'.

In het rapport voor de WEU-Assemblee wordt verder gepleit voor een studie naar de mogelijkheden om militaire eenheden in de WEU-landen ter beschikking te stellen voor operaties buiten het verdragsgebied van de NAVO. Zo'n Europese strijdmacht zou in korte tijd klaar moeten zijn om te worden ingezet in conflicthaarden. Met name de luchtcapaciteit om troepen te vervoeren heeft aandacht nodig, aldus De Hoop Scheffer. Ook wordt in het rapport gesuggereerd een hospitaalschip naar het Golf-gebied te sturen met een gezamenlijke Westeuropese bemanning.