Transport van munitie VS duurt 3 weken

ROTTERDAM, 26 nov. - Het transport van Amerikaanse munitie naar de Golf via de Eemshaven bij Delfzijl gaat drie weken duren. Elke nacht zullen vermoedelijk twee transporttreinen vanuit Duitsland naar het noorden van Nederland rijden. Dat heeft adjunct-directeur A. Janssen van het Havenschap Delfzijl/Eemshaven vanmorgen gezegd.

De voorlichting van het Nationaal Territoriaal Commando van het Nederlandse leger wil de mededelingen over het munitietransport uit veiligheidsoverwegingen niet bevestigen of ontkennen. Het gaat om een transport van munitie in het kader van de operatie Deforger, waarbij het zevende legerkorps van de Amerikaanse landmacht via Rotterdam, Antwerpen en Bremerhaven naar het Golfgebied wordt vervoerd. De helft van het materieel wordt in Rotterdam ingeladen in rol-op-rol-af schepen.

De Eemshaven is gekozen voor het munitietransport wegens de geringe scheepvaart. De Rotterdamse waterwegen en havens zijn te druk voor een dergelijk transport. De plaats van overslag moet enige tijd worden afgezet en andere schepen moeten op afstand worden gehouden.

Twee overslagbedrijven, Transit Centre Eemshaven en Terminal Eemshaven, beginnen met de munitie-overslag zodra het contract daarvoor met de Amerikaanse Landmacht is getekend. Dat zou op zeer korte termijn geschieden, zo liet Janssen vanmorgen weten.

De Eemshaven heeft ervaring met het laden en lossen van munitie. De afgelopen tien jaar liepen munitietransporten van zowel het Amerikaanse als het Nederlandse leger herhaaldelijk via die haven.