Syrie en Engeland praten over hervatting betrekkingen

DAMASCUS, 26 nov. - Syrie en Groot-Brittannie hebben gepraat over een eventuele hervatting van volledige diplomatieke betrekkingen. Londen verbrak de betrekkingen in 1986 wegens Syrische betrokkenheid bij een poging een passagiersvliegtuig van de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al op te blazen. De Britse onderminister van buitenlandse zaken, David Gore-Booth, bezocht het afgelopen weekeinde Damascus. Het was het eerste publieke Brits-Syrische contact op dit niveau sinds 1986.

Syrie heeft vorige maand laten uitkomen alleen te willen meewerken aan de vrijlating van de Britse gijzelaars in Libanon - waarbij het wegens zijn grote invloed in dat land een grote rol kan spelen - als Londen instemt met herstel van de diplomatieke betrekkingen. Tegelijk kritiseerde het de Britse regering, omdat die geen stappen had ondernomen in de richting van betere relaties nadat Damascus zich achter de anti-Iraakse coalitie in de Golfcrisis had geschaard. Die opstelling heeft de status van Syrie in de wereld aanzienlijk verbeterd.

De Britse BBC meldde gisteren dat de Amerikaanse regering Damascus opnieuw heeft gevraagd het extremistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina - algemeen commando (PFLP-gc) van Ahmed Jibril uit te wijzen. De groep wordt verantwoordelijk geacht voor het plaatsen van de bom in de Boeing 747 van PanAm, die in december 1988 ontplofte boven het Schotse Lockerbie. De Amerikaanse president Bush heeft volgens zijn Nationale Veiligheidsadviseur tijdens zijn ontmoeting met de Syrische president Assad Jibrils berechting aan de orde gesteld. Tot dusverre heeft Damascus nooit gehoor willen geven aan dergelijke verzoeken. (Reuter, AP)