Residentie- orkest ziet af van project Liszt-cd's

DEN HAAG, 26 nov. - Het Residentie Orkest en het platenlabel Chandos zien ervan af drie cd's uit te brengen met de complete werken van Franz Liszt voor piano en orkest. Het project is afgelast omdat dirigent Hans Vonk en pianist Steven Mayer verschil van mening kregen over de interpretatie. Chandos ging niet akkoord met zijn vervanging door de Nederlandse pianist Martijn van den Hoek en de door Chandos gesuggereerde Canadese pianist Louis Lortie was niet beschikbaar in de opnameperiode.

Mayer was in mei dit jaar bij het Residentie Orkest de solist tijdens de Europese premiere van het 'Derde pianoconcert' van Liszt, in de nalatenschap van de componist ontdekt door de Amerikaanse musicoloog Jay Rosenblatt, en van De profundis, een 'instrumentale psalm voor piano en orkest'. Beide stukken, vrijwel voltooid maar nooit eerder uitgevoerd, werden door Rosenblatt 'speelklaar' gemaakt. Dirigent was toen de Pool Jacek Kaspszyk.

Voor toekomstige plaatprojecten is het noodzakelijk dat het Residentie Orkest een opvolger benoemt voor Hans Vonk, die in september 1992 vertrekt. De keuze, die volgens orkestdirecteur Van den Akker 'zo snel mogelijk moet geschieden', zal worden gemaakt uit de gastdirigenten die in dit seizoen en het volgende voor het orkest zullen staan. Dit seizoen zijn dat onder anderen David Shallon, Frans Welser-Most, Aldo Cecato, Mark Wigglesworth, Gunther Herbig, Graeme Jenkins, Janos Furst, Leif Segerstam en Jean Paul Penin.