NS willen treinschade verhalen op Feyenoord

UTRECHT, 26 nov. - De NS onderzoekt of de schade die driehonderd FC Den Haag supporters gisteren aanrichtten aan een trein op Feyenoord verhaald kan worden. Deze schade beloopt naar schatting minimaal enkele tienduizenden guldens. Dit zei vanochtend een woordvoerder van de Spoorwegpolitie. Doordat Feyenoord extra kaarten buiten de zogeheten Combi-regeling heeft doorverkocht aan FC Den Haag, werd de spoorwegpolitie gisteren verrast door driehonderd extra supporters. In plaats van een speciale supporterstrein - met extra politie en zonder noodrem - moest een reguliere trein ingezet worden. Deze trein is volgens de woordvoerder grondig vernield. Het treinstel stond gisteren een uur stil in de wisselstraat bij Rotterdam. Hierdoor werd het internationaal treinverkeer in de war gestuurd. Tienduizenden treinreizigers liepen vertraging op. 'Ook het imago van de NS is door deze gebeurtenissen geschaad', aldus de woordvoerder. Vanochtend besloot de NS dat de president directeur Ploeger van de Spoorwegen op korte termijn zal overleggen met minister Dales (Binnenlandse Zaken) 'omdat herhaling onverantwoord is'. Een woordvoerder van Feyenoord zei vanochtend 'in hoge mate verbaasd te zijn' door de schadeclaim van de NS.

Het komend weekeinde zal de Spoorwegpolitie niet meer dan duizend supporters van risicoclubs per trein naar uitwedstrijden begeleiden. Volgens het hoofd van de Spoorwegpolitie, commissaris J. Seij, bewijzen deze ongeregeldheden 'voor de zoveelste keer dat het vervoer van risicoclubs een puur openbare-orde-probleem is'.

Het afgelopen weekeinde ging de voetbalwestrijd Ajax-Roda JC al niet door omdat de Spoorwegpolitie van tevoren had laten weten over onvoldoende manschappen te beschikken om op een dag twee ' risicowedstrijden' te begeleiden.'

Het ministerie van binnenlandse zaken beschouwt het treinvervoer van voetbalsupporters niet als een taak voor de gemeentepolitie en vergoedt daarom dergelijke bijstand niet. Een woordvoerder van het ministerie zei vanochtend dat Binnenlandse Zaken niet in gebreke is gebleven.