Mazowiecki grote verliezer eerste ronde; Poolse presidentsverkiezing

WARSCHAU, 26 nov. - De Poolse premier, Tadeusz Mazowiecki, is de grote verliezer bij de presidentsverkiezingen van gisteren in Polen.

De zakenman Stanislaw Tyminski heeft volgens de voorlopige uitslagen meer stemmen behaald dan Mazowiecki. Lech Walesa kreeg de meeste stemmen, maar niet genoeg voor de vereiste absolute meerderheid.

Walesa behaalde 40,45 procent van de stemmen, Tyminski 23,05 en Mazowiecki 16,46. Op 9 december wordt de tweede ronde gehouden tussen Walesa en Tyminski. Premier Mazowiecki zal zijn functie waarschijnlijk nog deze week, als de definitieve uitslag bekend is, neerleggen; hij heeft eerder gezegd dat te zullen doen als hij wordt verslagen. Dat betekent dat Polen dan voorlopig geen premier heeft terwijl de strijd om het presidentschap nog aan de gang is.

Mazowiecki reageerde zichtbaar ontgoocheld op de uitslag. Hij zei dat er een 'destructieve campagne' is gevoerd en dat Polen 'chaos tegemoetgaat'. Ook Walesa leek weinig tevreden met de uitslag, met name door de aanhang van Tyminski. Tyminski was daarentegen zeer tevreden. Hij wil zijn campagne concentreren op het 'rijk maken van Polen' en zal de komende twee weken opnieuw door het hele land trekken met deze boodschap.

Tyminski kreeg vooral veel steun onder de boeren en de arbeiders: in de dorpen en de kleinere steden kreeg hij circa 27 procent van de stemmen, in de grote steden slechts 16 procent. De grote verliezer, Mazowiecki, kreeg alleen in de grote steden meer aanhang dan Tyminski. De premier was favoriet onder de beter opgeleiden, de witte-boordenwerkers. Op het platteland kreeg Mazowiecki maar 14 procent van de stemmen.

Walesa kon in bijna alle lagen van de bevolking en alle delen van het land op een meerderheid rekenen, al zat Tyminski hem soms op de hielen. Zo kreeg Walesa in Silezie maar enkele procenten meer dan Tyminski, die de afgelopen weken door Zuid-Polen trok om de stakende mijnwerkers te steunen. Walesa kan in de tweede ronde waarschijnlijk rekenen op de steun van boerenleider Roman Bartoszcze (zeven procent van de stemmen) en de nationalist Leszek Moczulski (twee procent). Wlodzimierz Cimoszewicz van de voormalige communisten kreeg acht procent van de stemmen.

    • Derk-Jan Eppink