John van den Brom stelt ultimatum voor contract

EINDHOVEN, 26 nov. - Bert Jacobs chargeerde zaterdagavond een beetje toen hij zijn collega Bobby Robson erop wees dat PSV voortaan net zoveel te duchten heeft van Vitesse als van Ajax. De Arnhemse ploeg veroverde in Eindhoven een punt (1-1), maar neemt op de ranglijst nog altijd een bescheiden positie in. Feit is wel, dat Vitesse na Ajax de meest technische ploeg heeft van de eredivisie. Behendige voetballers als Van den Brom, Thijssen, Laamers, Latuheru en Eijer staan hun mannetje wanneer er op de vierkante meter duels moeten worden uitgevochten.

Vooral John van den Brom is een exponent van de schoonheid in het Arnhemse spel. De middenvelder was zaterdagavond veruit de beste man van het veld. De 24-jarige Van den Brom is een veelzijdige voetballer. Hij kan worden ingezet als libero, op het middenveld en achter de spitsen. Geen wonder dat Vitesse het afgelopen zomer aandurfde om hem een zestienjarig contract voor te leggen. Aanvankelijk was Van den Brom enthousiast, want de verbintenis bood hem zekerheid en een salaris van een topclub. Maar toen hij en zijn zaakwaarnemer Jan Streuer het stukje papier daadwerkelijk onder ogen kregen, kon er slechts sprake zijn van teleurstelling. Het slecht uitgewerkte contract zat vol slordigheden en hiaten. Met name de clausule dat hij bij een duidelijke positieverbetering alsnog weg mag ontbrak. Reden genoeg voor Van den Brom om de ondertekening van het 'contract voor het leven' maar even uit te stellen.

Na vier maanden wacht de talentvolle voetballer nog altijd op een nieuwe aanbieding van Vitesse. Van den Brom heeft het bestuur van de club nu een ultimatum gesteld: voor 1 januari moet het contract zijn getekend, anders gaat de deal niet door. 'De financiele details moeten worden goedgekeurd door de fiscus en het centrale spelersfonds', legt Van den Brom uit. 'Ik begrijp niet dat dit zo lang moet duren. Ik heb er nog wel vertrouwen in. Maar als het bestuur het niet waar kan maken is het over. Dan wacht ik liever nog anderhalf jaar wanneer ik wegkan voor 2,5 ton.'

Kater

De gang van zaken rondom het Nederlands elftal stimuleerde Van den Brom extra om zaterdagavond een goede prestatie te leveren. De debutant bij Oranje ging er steeds vanuit dat hij tegen Griekenland zou spelen. Uiteindelijk zag bondscoach Rinus Michels geen mogelijkheid om Van den Brom in te passen, temeer daar Jan Wouters op zijn positie speelt. 'Was ik Ajacied geweest dan had ik waarschijnlijk wel gespeeld. Ik heb er geen kater aan overgehouden. Iemand van PSV zei: die Van den Brom had vanavond het verkeerde shirt aan.'

Vitesse wacht woensdagavond een zware UEFA-Cupwedstrijd tegen Sporting Lissabon. De Portugezen bleken twee jaar geleden al eens te sterk voor het behoudend ingestelde Ajax van Kurt Linder. Hun spelopvatting is in de tussenliggende periode niet of nauwelijks veranderd. Sporting speelt met een spits (Gomez), waar het grote talent Cadete voortdurend omheen cirkelt. Trainer Bert Jacobs, die vorige week samen met Frans Thijssen een kijkje ging nemen in Lissabon, viel het verder op dat het voetbal erg is verweven met een stukje volkstheater. De spelers laten zich te pas en te onpas vallen om een vrije trap of een strafschop te versieren.

Jacobs: 'Alles wat op het veld staat duwt, trekt en valt. Ik heb misschien door alle onderbrekingen drie minuten voetbal gezien. De spitsen loeren voortdurend op die ene kans. We zullen niettemin vanuit een evenwichtige organisatie moeten spelen. Een tegendoelpunt kan thuis fataal zijn.'

In het spelen van gegroepeerd voetbal heeft Vitesse zaterdagavond in Eindhoven een zware training gehad. Na de treffer van Martin Laamers, waar een technisch perfecte aanval aan vooraf ging, trok PSV alle registers open. Zonder de geblesseerde Romario en Ellerman, maar met de merkwaardige rechtsbuiten Edward Linskens en de falende linksbuiten Kalusha, kon PSV onvoldoende druk uitoefenen. De Eindhovenaren hadden nog geluk dat twee Vitesse-verdedigers elkaar een kwartier voor het einde in de weg liepen waarna invaller Twan Scheepers bij zijn eerste balcontact kon scoren. Maar daarvoor hadden Latuheru en Van Arum kansen op een grotere voorsprong laten liggen.

Vitesse kwam derhalve als de morele winnaar uit de strijd. De techniek speelde daarbij een belangrijke rol. Van den Brom: 'We proberen altijd te blijven voetballen. We trainen veel op moeilijke situaties. Dat gaat dan in partijtjes van vier tegen vier.' Oefenmeester Bert Jacobs ten slotte: 'Onze winst van de afgelopen drie jaar is dat we goed kunnen handelen in de persoonlijke duels. Dat vormt een basis waarmee je ook internationaal een eind kunt komen.'

    • Erik Oudshoorn