Irak rolt jeugdbende op na gemelde moorden op scholen

BAGDAD/ NICOSIA, 26 nov. - De Iraakse autoriteiten hebben het afgelopen weekeinde het oprollen bekendgemaakt van een bende van 'De Zwarte Hand' in een poging onrust de kop in te drukken over gemelde moordpartijen op lagere scholen.

Reizigers uit Irak meldden zaterdag dat onbekenden acht schoolmeisjes de keel hadden afgesneden en vervolgens met hun bloed dreigementen op de muren hadden geschreven. Een pamflet was achtergelaten met de tekst: 'We hebben jullie getroffen als wraak voor de kinderen van Koeweit'. Ook andere scholen zouden zijn bedreigd.

De Iraakse autoriteiten deden de berichten af 'werkelijk komisch'. Voorts vertoonden zij op de televisie elf jongens en twee meisjes in de leeftijd van 10 tot 16 jaar, die bekenden als bende van de Zwarte Hand 'paniek te hebben gezaaid op verscheidene lagere scholen door pamfletten te verspreiden, leuzen op de muren te schrijven en mensen op te bellen om hen te provoceren'. Daarbij zouden sommigen bloed van een vogel hebben gebruikt om hun merkteken - een zwarte hand - op muren van scholen en huizen af te drukken. Volgens een Iraakse televisiepresentator was er echter geen sprake van enig 'crimineel incident': de groep had verwanten en vrienden angst willen aanjagen. (Reuter, AFP)