Hrawi: Libanon in 6 maanden militie-vrij

BEIROET, 26 nov. - De Libanese president Elias Hrawi heeft gisteren aangekondigd binnen zes maanden in het hele land een eind te maken aan de activiteit van de milities. 'We zullen het staatsgezag over het hele land uitbreiden, de milities ontmantelen en het leger in heel Libanon stationeren, nadat Groot-Beiroet tot stand is gebracht. Het leger maakt zich op voor stationering in het zuiden, noorden, oosten en het hele land', zei hij.

Hrawi sprak terwijl de grootste christelijke militie, de Libanese Strijdkrachten (FL), voortging haar zware wapens uit Oost-Beiroet terug te trokken. Eerder hadden al de islamitische milities dergelijke stappen genomen in het overwegend islamitische West-Beiroet. De christelijke terugtrekking was echter vertraagd doordat de regering in eerste instantie geen garantie wilde geven dat pro-Syrische strijdgroepen ontruimde FL-posities niet zouden overnemen.

Sommige inwoners van Oost-Beiroet toonden zich bezorgd over de terugtrekking door de FL: zij vreesden nu onbeschermd achter te blijven. Een ander echter wees erop dat 'de FL, zelfs al trekt ze haar wapens terug, als burgerlijke organisatie blijft en dat stelt ons gerust'.

Wanneer de FL al haar wapens uit Oost-Beiroet heeft teruggetrokken, zal Groot-Beiroet onder controle komen van 16.000 regeringsmilitairen, die de steun hebben van de 40.000 Syrische militairen in het land. Een christelijke militieman uitte zich gisteren echter sceptisch: 'Het zal nooit vrede worden in Libanon'. (Reuter, AFP)