Hockeyers verrassen met zilver

MELBOURNE, 26 nov. - Australie heeft voor de vijfde keer in de twaalfjarige historie de Champions Trophy bij de hockeyers gewonnen. Het thuisland verloor z'n laatste wedstrijd tegen Duitsland, maar was een dag eerder al zeker van de eindzege geweest. Het zeer jeugdige Nederland, gemiddelde leeftijd van 22,6 jaar, versloeg op de slotdag Pakistan door twee benutte strafcorners van Weterings met 2-1 en won daardoor verrassend de zilveren medaille.

Het zag er heel lang naar uit dat de wedstrijd in 1-1 zou eindigen. Jacques Brinkman miste in de 47ste minuut een strafbal nadat uitblinker Leo Klein Gebbink had gescoord, maar de Britse scheidsrechter Nash de voordeelregel niet toepaste en het blokkeren bestrafte. In de slotminuut schoot Weterings een strafcorner wel vol overtuiging raak. Het zilver betekende het eerste succes voor ex-profvoetballer Rob Bianchi die per 1 mei Hans Jorritsma is opgevolgd. Hij had in Melbourne de beschikking over maar zes van de zestien spelers die in februari wereldkampioen werden. 'Het is of ik al jaren bij deze ploeg zit', constateerde de blije Bianchi. 'Er is een fantastische groep ontstaan waarmee het een plezier is verder te werken naar de Europese titelstrijd van volgend jaar in Parijs. Er zijn oude bomen weggehaald en de jonge planten groeien als kool.' Begin volgend jaar komt de selectie weer bij elkaar voor een trainingstrip naar Barcelona. Marc Delissen en Floris-Jan Bovelander zullen zich dan weer bij de ploeg voegen. (ANP)