Gunda Kleemann redt baan schaatstrainster Gaby Fuss

BERLIJN, 26 nov. - Gezien de afbraak van het voormalige DDR-sportgebouw verwachtte de dit seizoen op de ijsbaan teruggekeerde Van Gennip minder zwaar tegenstand. Gunda Kleemann bewees afgelopen weekeinde bij wereldbeker wedstrijden in Berlijn dat de Haarlemse zich niet al te veel illusies moet maken. Met 2.03,64 op de 1500 meter en 4.19,97 op de drie kilometer deklasseerde de Europese kampioen de rest van het deelneemstersveld. Door deze uitzonderlijke prestaties sprong de 24-jarige Erfurtse in de bres voor haar trainster, Gaby Fuss. Gezien de afstand die Kleemann (met 1.22,49 ook winnares van de 1000 meter) nam, lijkt het onwaarschijnlijk dat Fuss de gevreesde ontslagbrief zal ontvangen. Voor de meer dan honderd schaatstrainers die in de vroegere Oostduitse bond werkzaam waren, zullen er ten hoogste twintig een baan krijgen in de onlangs opgerichte Duitse organisatie. De ouverture van het wereldbekerseizoen was derhalve zeker ook een strijd tussen begeleiders langs de baan.

'Als ik ontslagen word, maak ik het seizoen toch af', kon Fuss gemakkelijk zeggen nu haar positie nagenoeg is gered. De door technisch directeur Gunter Schumacher geleide schaatstop heeft een sterk Westduits accent. Met 'Ossis' worden slechts eenjarige contracten afgesloten. De meeste overeenkomsten met Westduitse trainers lopen gewoon door tot 1992. Kleemann, die als gevolg van de veranderde sportcondities de afgelopen maanden frequenter als verkoopster in een kledingzaak heeft moeten opdraven, blijft als schaatsster een risicofactor. Door haar gebrekkige techniek maakt de voormalige hordenloopster per seizoen heel wat meer buitelingen dan een ander.

Baanrecord

In die zin mag Van Gennip dus wel hoop op een internationaal klassementskampioenschap blijven koesteren. Nadeel is evenwel dat het Europese en het wereldkampioenschap dit seizoen op buitenbanen worden verwerkt. Sarajevo en Hamar zijn ongetwijfeld in het voordeel van de Duitse. Kleemann maakte haar landgenote Karin Kania een vier jaar oud baanrecord afhandig. Haar kracht ligt ontegenzeglijk op niveau van Kania, die overweegt weer te gaan schaatsen. 'Als de mannen van onze club op apegapen liggen, gaat Gunda nog een rondje door', weet een trainingspartner. Van Gennip ondervond dat in een rechtstreeks duel op de 1500 meter. 'Met een slag komt zij veel verder dan ik. Ik mis conditie en kracht om haar te volgen.'

De race riep herinneringen op aan het duel tijdens het wereldkampioenschap van 1989, toen Van Gennip in Lake Placid door een foutieve wissel met Kleemann de tweede plaats verspeelde. De Haarlemse wilde toen per se als eerste kruisen, een inspanning waarvoor zij moest betalen. Van Gennip weet ook dat een Duitse piek in november niet ongebruikelijk is. In de laatste maand van het jaar pleegt er rust te heersen, waarna de pupillen van Fuss de grote titeltoernooien naar hun hand zetten.

'Griezelig', vond bondscoach Jan Wiebe Last de vroege vorm van Kleemann. 'En voor ons is het een goede trainingprikkel.' Voor Fuss kwam de drievoudige topprestatie onverwacht. De opgeluchte trainster wilde nog niet van topvorm spreken. Net zomin als Fuss wilde reppen van de bloedarmoede in het vrouwenschaatsen. Van Gennip: 'Dat ik hier kan meekomen zegt veel. Over de ontwikkeling van het vrouwenschaatsen. En over mezelf.'

Kleemann is kandidaat om als tweede vrouw na Kania op de 1500 meter de twee-minutengrens te doorbreken. 'Met het oog op de Spelen van Albertville wil Gunda zich meer op de middenafstanden gaan richten', denkt Fuss vooruit. ' Als haar 1000 meter beter wordt, kan ze dat record pakken.'

Voetelink, vorige week winnares van de IJsselcup, sloot op de 1500 meter redelijk aan op Van Gennip. Lia van Schie overtroefde Van Gennip op de drie kilometer en werd zesde. Van Gennip permitteerde zich op de 500 meter een experimentje. 'Meer op de punten', luidde het advies van Last. 'Het was me wel vaker gezegd. Maar vroeger was ik zo stijfkoppig om dat naast me neer te leggen.'

Bij de sprintsters hield Christine Aaftink zich schuil. Zevende plaatsen op de 500 en 1000 meter waren duidelijk onder het niveau van de nummer drie van de wereldtitelstrijd. Op de 500 meter moest de Baambrugse Sandra Voetelink voor zich dulden. Voor Aaftink en sprintcoach Eppie Bleeker is dat geen reden voor bezorgdheid. Een stroeve seizoenstart is haar niet ongewoon. (ANP)