Geslachtstest

De Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) wil de saliva-test voor atletes door een algemeen gezondheidsonderzoek voor mannen en vrouwen vervangen. Dat heeft Arne Ljungqvist, het Zweedse lid van de medische commissie van de IAAF, gisteren verklaard. De Zweed zei dat een beslissing over het afschaffen van de huidige chromosomen saliva-test al genomen kan worden bij de vergadering gedurende de strijd om de wereldtitels, volgend jaar augustus in Tokyo. 'De saliva-test is niet aanvaardbaar, uit wetenschappelijk noch ethisch oogpunt', zei de Zweed. De saliva-test werd in de jaren zestig ingevoerd ter vervanging van het lichamelijke onderzoek bij atletes om vast te stellen of zij werkelijk vrouw waren. Bij de saliva-test wordt van de huid van de binnenkant van de wang een monster genomen, dat wordt onderzocht op het aantal chromosomen.