Generaal ontkent chaos in Rode Leger Duitsland

BERLIJN, 26 nov. - Berichten dat Sovjet-soldaten in Duitsland onder mysterieuze omstandigheden zijn omgekomen, kloppen niet. Bovendien is het niet waar dat Sovjet-soldaten in de voormalige DDR in wapens handelen. Dit heeft generaal Boris Snetkov, commandant van de Sovjet-troepen in Duitsland, zaterdag gezegd. In een vraaggesprek dat de krant Junge Welt zaterdag publiceerde had Oleg Ljamin, een advocaat en mensenrechtenactivist uit de Sovjet-Unie, een beeld geschetst van grote ellende en veel geweld binnen de Sovjet-strijdkrachten in Duitsland. Ljamin zei dat in 1988 zeker 800 Sovjet-soldaten in de DDR zijn omgekomen, van wie verschillende onder verdachte omstandigheden. Snetkov stelde echter dat 84 soldaten zijn omgekomen, vooral bij verkeersongelukken en wapenoefeningen. Snetkov meldde verder dat 84 Sovjet-soldaten 'zonder toestemming hun eenheden hebben verlaten'. (Reuter)