Feyenoord heeft nog last van 'Kindvall-syndroom'

ROTTERDAM, 26 nov. - Door een chronisch gebrek aan schotkracht moet Feyenoord dit seizoen vooralsnog opnieuw genoegen nemen met een bescheiden rol in de eredivisie. Tegen FC Den Haag beperkte de voorhoede van de Rotterdamse club zich tot het missen van hele en halve kansen in een wedstrijd die uiteindelijk verdiend door de revelatie van het seizoen werd gewonnen: 0-2.

Voor de improduktieve Rotterdammers blijven de symptomen van wat met gevoel voor nostalgie het 'Kindvall-syndroom' wordt genoemd, door de smadelijke thuisnederlaag hardnekkig de kop opsteken.

Bij Feyenoord moet men diep in het geheugen tasten om zich een spits te herinneren die zich op de topscorerslijst daadwerkelijk kon meten met collega's van de concurrentie. Sinds het seizoen 1956-1957 leverde de club slechts vijfmaal de beste schutter van de eredivisie. Die eretitel viel bovendien driemaal ten deel aan een speler waarover met het verstrijken van jaren waarin de spitsen van Feyenoord steeds moeizamer scoorden met toenemend ontzag wordt gesproken. In de seizoenen 1967-1968, 1968-1969 en 1970-1971 eindigde Ove Kindvall als eerste op de ranglijst van topscorers.

Afgaande op de klassementen in de navolgende jaren bleek de Zweedse spits een toevalstreffer in het aankoopbeleid van Feyenoord. Nog slechts een keer eigende een spits van de Rotterdamse club zich na Kindvall de eretitel toe. Uitgerekend Peter Houtman, de in De Kuip zo veelvuldig verguisde maar even vaak teruggehaalde spits, trof in het seizoen 1982-1983 dertig maal doel.

Armslag

Pogingen van de topclub van weleer zich opnieuw van een gemakkelijk scorende spits te voorzien strandden sindsdien vaak op de beperkte financiele armslag. 'In het verleden heeft Feyenoord altijd wat minder geld willen en kunnen uittrekken voor een goede spits, echte toppers waren nu eenmaal niet betaalbaar voor ons. Van beloftevolle en goedkopere spitsen konden we slechts hopen dat ze uit zouden groeien tot klassespelers', omschrijft trainer Pim Verbeek het door zijn club gevoerde beleid.

Thans heeft Feyenoord met Jozsef Kiprich, Stanislav Griga, Piet Keur en de dit jaar van FC Den Haag overgenomen Harrie van der Laan een kwantitatief ruime bezetting voor de twee spitsposities maar blijft de produktie niettemin onder de maat. Trainer Bengtsson benadrukte gistermiddag nog eens niet op zoek te zijn naar mogelijke versterkingen in de voorhoede maar het is een publiek geheim dat Feyenoord zich orienteert op mogelijke versterkingen voor de aanval. Pogingen om Hans Gillhaus (Aberdeen) en Ton Cornelissen (NAC) bij hun clubs los te weken, bleken tot nu toe echter niet te realiseren.

Met name Van der Laan ervaart de spitsenjacht van Feyenoord als een motie van wantrouwen. De aanvaller was vorig seizoen met 21 competitietreffers de gevierde held bij FC Den Haag maar heeft bij zijn nieuwe club tot nu toe geen basisplaats af weten te dwingen. Gistermiddag hoopte het trainersduo Bengtsson/Verbeek op een bevlieging van de spits tegen zijn oude club. Hoewel Verbeek koelbloedigheid als een van kwaliteiten van Van der Laan opvoerde ('Negentig procent van de doelrijpe kansen die Harrie krijgt levert een doelpunt op') maakte de spits een dusdanig afwezige indruk dat hij in de tweede helft werd gewisseld voor Dwight Blackson. Van der Laan rendeert het best met een 'target-man' voor zich.

Keur

Bij FC Den Haag leidde Heini Otto vorig jaar de aandacht voor Van der Laan af, Keur vervult die rol bij Feyenoord maar de samenwerking tussen de twee spitsen is allesbehalve optimaal. 'Piet is geen absolute topper maar met zijn specifieke kwaliteiten is hij tot nu toe steeds waardevol voor Feyenoord geweest. Wel blijven we rondkijken wie we in de toekomst voor zijn positie kunnen gebruiken', balanceerde Verbeek gisteren tussen steun en scepsis voor Keur.

Van der Laan zoekt de verklaring voor zijn aanpassingsproblemen vooralsnog bij zichzelf. 'Bij Den Haag speelde ik meer vanaf het middenveld. Misschien moet ik nog wennen aan het systeem bij Feyenoord waar ik puur als spits speelde.'

De kleine aanvaller, die nog enkele keren per week de gezelligheid van zijn oude club opzoekt en ook gisteren na de wedstrijd meteen de kleedkamer van zijn ex-collega's bezocht, kreeg tijdens het duel met FC Den Haag in de spits gezelschap van Kiprich omdat Keur als gevolg van zijn wangedrag in de wedstrijd tegen FC Groningen een schorsing uitzat. Ook die combinatie bleek ontoereikend om het de tegenstander lastig te maken. Via doelpunten van Otto en Frans Danen bezorgde FC Den Haag Feyenoord de eerste thuisnederlaag.

    • Leon van Eijndhoven