Egyptische soldaat schiet uit hinderlaag vier Israeliers dood

TEL AVIV, 26 nov. - Drie Israelische soldaten en een burger zijn gisteren ten noorden van Eilat doodgeschoten door een soldaat van de Egyptische grenspolitie. Bij dit incident langs de 'vredesweg' met Egypte in de Negev-woestijn, dat door Israels leiders zeer ernstig wordt opgenomen, werden 26 militairen en burgers gewond.

Een moslim-fundamentalistische organisatie heeft gisteren vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich genomen.

De soldaat, die door de Egyptische autoriteiten is gearresteerd, stak zondagochtend vroeg de grens met Israel over en beschoot vanuit een hinderlaag vier Israelische voertuigen. De chauffeurs van een militaire bus, een gewone bus, een militaire jeep en een lichte vrachtwagen werden gedood. Een gewapende begeleider van de niet-militaire autobus slaagde er in te voorkomen dat de Egyptische soldaat daar een bloedbad aanrichtte. Bij zijn vlucht naar Egyptisch gebied werd de soldaat volgens Israelische ooggetuigen gewond.

Premier Yitzhak Shamir heeft de aanslag in scherpe bewoordingen veroordeeld. De met spoed naar Jeruzalem ontboden Egyptische ambassadeur Mohammed Bassiuni kreeg van minister van buitenlandse zaken David Levy te horen dat Israel geen herhaalde aanvallen op zijn burgers langs de grens met Egypte of in Egypte kan tolereren. Levy plaatste het incident tegen de achtergrond van door de Iraakse president Saddam Hussein in het Midden-Oosten opgezweepte fundamentalistische agitatie.

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft het incident uitgelegd als een poging om te stoken tussen Israel en Egypte. Naar de mening van Israelische commentatoren geeft de actie van de Egyptische soldaat aan dat de penetratie van moslim-fundamentalistische krachten in het Egyptische leger gevaarlijker is dan de Egyptenaren willen toegeven.

Ernstige incidenten in Zuid-Libanon en voor de Libanese kust hebben het afgelopen weekeinde opnieuw aangetoond dat er sprake is van toenemend geweld langs Israels grenzen. Een Israelisch marinevaartuig bracht in de nacht van zaterdag op zondag voor de Libanese kust een Palestijnse rubberboot tot zinken. Vijf Palestijnen aan boord werden volgens een Israelisch legercommunique gedood. In de door Israel ingestelde 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon werden twee soldaten en een burger gewond toen een Libanees meisje zich bij een groep soldaten liet ontploffen. Het meisje kwam bij deze zelfmoordactie om het leven.

    • Salomon Bouman