'Den Haag had van Grieken gewonnen'

Co Adriaanse was afgelopen woensdag blij met de overwinning van Oranje. 'Zo'n resultaat is', zegt de trainer van FC Den Haag, 'in het belang van het hele Nederlandse voetbal en dus ook in mijn belang.' 'Maar', zegt hij wijzend op de zwakte van de tegenstander, 'ik denk dat FC Den Haag in een vol stadion ook van die Grieken had gewonnen.' Gisteren versloeg de Haagse ploeg die op de gedeelde derde plaats in de eredivisie staat in ieder geval in dezelfde Kuip Feyenoord.

Adriaanse is een bijzondere trainer. Hij heeft vele voor- en tegenstanders in de voetbalwereld, maar iedereen moet toegeven dat hij zijn ploeg vaak heerlijk aanvallend laat spelen en dat zijn uitspraken gewaagd en opvallend zijn. Twee weken geleden zat Adriaanse in de zondagse uitzending van Studio Sport tussen Kees Jansma en Mart Smeets in. En hij zei zonder schroom wat hij van bepaalde voetbalzaken vond. Hij noemde het feit dat Rinus Michels weer bondscoach is geworden een belediging voor de Nederlandse trainers. Dat leverde Adriaanse enorm veel repons op. Vrijwel iedere sportcolumnist besteedde aandacht aan het optreden van de Amsterdamse trainer.

'Zo veel bijzonders heb ik niet gezegd', reageert de quasi-verbaasde Adriaanse. 'Ik ben alleen maar opgekomen voor de Nederlandse trainers. Meer niet.' Hij zegt dat zijn mening na de eenvoudige winst op Griekenland natuurlijk niet is veranderd. 'Ik vind dat je iemand anders de kans had moeten geven. Die heeft Michels zelf vroeger ook gekregen toen hij van het kleine JOS naar Ajax mocht en van Ajax naar Barcelona. Dat waren enorme sprongen. Vaak openbaren talenten zich pas als je de kans krijgt.'

A driaanse zegt dat het een hele verkeerde gedachte is om te veronderstellen dat hij zelf naar de functie van bondscoach solliciteert. 'Wie ben ik?', vraagt hij quasi-nederig. 'Ik ben gewoon maar een van de trainers uit het Nederlandse voetbal. Ik heb ook niet uit mezelf mijn mening gegeven. Ik ben niet uit mezelf op de daken gaan staan. Ik ben gevraagd voor een enquete van Sportstudio. Naar aanleiding van mijn antwoord is Jansma door gaan vragen. En dan zeg ik wat ik vind.'

Adriaanse heeft zelf geen favoriet voor het bondscoachschap. Hij noemt ook de naam van Johan Cruijff niet. 'Maar als spelers en het volk hem zo graag willen moet je hem nemen. Dan moet hij wel echt komen en niet half bij de KNVB en half bij Barcelona zitten. Dan moet je hem ook voor jaar of vier contracteren en hem het totale technische beleid laten bepalen, zijn ideeen in rapportjes laten zetten. Ik sta in ieder geval achter Cruijffs uitgangspunt dat betaald voetbal in dienst van het publiek moet staan. Er moet dus aanvallend en aantrekkelijk worden gespeeld. Maar ja, dat is aan de andere kant niet zo moeilijk als je topploegen als Ajax en Barcelona traint. Dan krijg je alles wat je wil. Ik vraag me af of Cruijff ook zijn ideeen had uitgevoerd als hij bij Heracles was begonnen.'

H et stoort Co Adriaanse ook dat Cruijff nooit een trainerscursus heeft gevolgd en zijn diploma's cadeau kreeg. 'Trainen is een vak en daar hoort een opleiding bij. Niet iedere voetballer kan zo maar trainer worden. Ook Cruijff heeft tekortkomingen en die had men mooi tijdens een cursus kunnen bijpoetsen. De trainers zijn afgelopen week bij elkaar geweest. Daar was ook Piet Buter bij. Die heeft bij Wageningen Wim van Hanegem als assistent aangesteld. Iemand zonder diploma's, maar Buter is wel bestuurslid van de trainersvakbond VVON. Dat is toch raar. Maar ik heb begrepen dat daarover toch geen vragen aan Buter zijn gesteld. Ben ik dan de enige die er over valt?'

Volgens Adriaanse, 43 jaar en vroeger een harde verdediger bij De Volewijckers en FC Utrecht, hebben topclubs onder meer geen belangstelling voor hem omdat hij niet diplomatiek genoeg is. 'Ik kan dat wel zijn, maar ik doe het niet. Ik ben gewend alles op een Groen Links-manier te zeggen en niet op, wat men blijkbaar wil, een CDA-manier. Waarom worden trainers niet gewoon op hun prestaties beoordeeld? In het bedrijfsleven wordt er een headhunter ingeschakeld als men iemand zoekt die meer dan ton per jaar gaat kosten. Dat verdient een eredivisietrainer ook, maar dan is er plotseling sprake van willekeur. Clubs halen vaak een trainer binnen als er een leuk verhaal in Voetbal International of in de Telegraaf over zo'n man heeft gestaan. Belachelijk.'

    • Hans Klippus