DE wil Russen aan de Drum krijgen

JOURE, 26 nov. - Twee vrachtwagens met elk een lading van 125.000 pakjes halfzware Drum shag zijn vanmorgen vanuit Joure vertrokken naar Moskou. De Douwe Egberts/ Van Nelle Tabaksmaatschappij wil op deze manier een nieuwe markt aanboren en de Moskovieten winnen voor het puur Nederlandse gebruik om 'een shagje te draaien'.

Het hoofd van de Russische handelsmissie Y. Kozhin bevestigde vanmorgen voor het vertrek van de beide vrachtauto's een bord aan de voorzijde van de trailers met de eindbestemming 'Moskou' erop. De vracht arriveert vrijdag op het Rode Plein in Moskou. Vandaar uit gaan de pakjes shag naar de staatswinkels waar ze te koop zullen zijn.

Douwe Egberts wilde de pakjes tabak eerst gratis uitdelen maar zag daar van af na waarschuwingen van de Russische autoriteiten dat de uitdelers gezien de tabakschaarste in de Sovjet-Unie onder de voet zouden worden gelopen. De opbrengst van de verkoop, naar schatting een half miljoen gulden, komt ten goede aan kindertehuizen en het Lev Yashin-fonds, voor de ondersteuning van oud-topsporters.

Volgens een woordvoerder van DE is het nog te vroeg om een inschatting te maken van het potentiele marktaandeel dat Douwe Egberts met Drum in Rusland hoopt te bereiken. 'Wij verwachten dat het shagjes draaien aan gaat slaan bij de Russen.' Om dat te vergemakkelijken zit in elk pakje shag een Russische gebruiksaanwijzing met plaatjes hoe dit fenomeen ter hand kan worden genomen.

DE heeft ook een videofilm gemaakt om de shag te promoten en op de toonbanken van de winkels waar de halfzware verkocht wordt zal eenzelfde instructie te zien zijn. De woordvoerder ontkent overigens dat hij de Russen aan de ongezonde gewoonte van het roken wil zetten. 'In Rusland wordt geen reclame gemaakt voor tabak. Wij proberen het aandeel van de bestaande markt te vergroten en willen niemand aan het roken helpen.'

DE exporteert op dit moment tabak naar 120 landen en heeft met halfzware shag een derde van de markt in Nederland in handen. Voor zware shag is dat aandeel 70 procent.