Amsterdam krijgt vier stadspoorten

AMSTERDAM, 26 nov. - De stad Amsterdam krijgt vier 'stadspoorten' aan de onlangs geopende ringweg om de stad. De eerste poort, een ontwerp van de Belgische kunstenaar Luk van Soom, wordt in de loop van volgend jaar gebouwd bij de aansluiting van de A 4 uit Den Haag op de ringweg. De andere poorten zouden binnen tien jaar gebouwd moeten zijn.

Het project 'De nieuwe poorten van Amsterdam' is een initiatief van de Amsterdamse Commissie van Advies voor Beeldende Kunst. Het wordt gefinancierd door de Gemeente Amsterdam en het ministerie van WVC. Het bouwen van de poorten kost 1,6 miljoen gulden.

In 1987 werd een besloten prijsvraag uitgeschreven waaraan negen kunstenaars meededen. Vier van hen, Luc Deleu, Luk van Soom, Isa Genzken en Hans van der Pennen, kregen een vervolgopdracht. Hun poorten moeten de stadsgrens markeren die volgens de initiatiefnemers door geluidswallen en groenschermen langs de toegangswegen niet goed zichtbaar meer is.

Het ontwerp van Van Soom refereert aan 'de legendarische vuurtoren van Alexandrie'. Twee veertig meter hoge torens van opgestapelde kubussen worden 's avonds door lichtbundels 'met elkaar verbonden tot een stadspoort'.