Wolfgang Schauble blijft in zijn rolstoel minister

BONN, 24 nov. De Duitse minister van binnenlandse zaken, Wolfgang Schauble (CDU), wil ondanks een verlamming aan beide benen in functie blijven en zijn werk zo spoedig mogelijk hervatten. Kanselier Helmut Kohl heeft al aangekondigd dat hij Schauble graag op Binnenlandse Zaken houdt als zijn regeringscoalitie op 2 december de Bondsdagverkiezingen wint.

De 48-jarige Schauble heeft inmiddels in een rehabilitatiekliniek bij Karlsruhe zijn eerste persconferentie gegeven sinds hij 12 oktober bij een aanslag op een CDU-bijeenkomst in het Zuidbadense plaatsje Oppenau levensgevaarlijk gewond raakte. De minister is aangewezen op een rolstoel, hij heeft nog een lichte spraakstoornis en zijn rechtergezichtshelft zit nog gedeeltelijk in het verband. Vijf dagen na de aanslag was hij in een gesprek met zijn oudste dochter eigenlijk al tot de conclusie gekomen dat hij politiek actief zou blijven, zei hij.

Schauble, die voor de aanslag binnen de CDU als Kohls politieke kroonprins gold, blijft gekant tegen de hier en daar bepleite zware verscherping van de veiligheidsmaatregelen voor politici. Voorshands gaat hij ervan uit dat hij verlamd blijft, al had nog niemand een definitieve diagnose kunnen stellen. 'Maar', zei hij alvast, 'men zal aan mij in mijn rolstoel moeten wennen.'