Veiligheidsraad beslist mogelijk volgende week over geweld tegen Irak

NEW YORK/GENEVE, 24 nov. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt volgende week, waarschijnlijk donderdag, bijeen om zich uit te spreken over een resolutie waarin het gebruik van geweld tegen Irak mogelijk wordt gemaakt.

Dat is meegedeeld door de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd. Sovjet-minister van buitenlandse zaken, Edoeard Sjevardnadze, verklaarde volgens het persbureau TASS dat de vergadering gehouden zal worden op het niveau van ministers van buitenlandse zaken. Eerder maakte de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, bekend dat hij de komende week naar New York gaat.

De Amerikaanse president, George Bush, zei gisteren dat een resolutie van de Veiligheidsraad die geweld mogelijk maakt nu dichter bij is gekomen. De Amerikanen willen dat er nog deze maand een beslissing over een dergelijke resolutie wordt genomen, omdat Jemen volgende maand aan de beurt is om voorzitter van de Veiligheidsraad te worden. Deze maand zijn de VS nog voorzitter en van Jemen is bekend dat het zich tegen harde maatregelen zal verzetten.

De Amerikaanse president overlegde gisteren, na zijn ontmoeting eerder op de dag in Kairo met de Egyptische president Mubarak, in Geneve drie uur lang met de Syrische president Assad over de Iraakse bezetting van Koeweit. Volgens een mededeling van het Witte Huis waren beide leiders het erover eens dat er onvoorwaardelijk een einde aan de bezetting dient te komen. Ook van een gedeeltelijke oplossing kan, volgens de twee leiders, geen sprake zijn. Het was de eerste ontmoeting tussen een Amerikaanse en Syrische president sinds 1977.

Tijdens de besprekingen, die als 'volledig en openhartig' werden gekwalificeerd, kwam ook de kwestie van het terrorisme aan de orde. Assad beloofde de Amerikanen 'alles te doen wat in zijn vermogen ligt' om de *

rikaanse gijzelaars in Libanon vrij te krijgen. Bush wees kritiek op zijn ontmoeting met de Syrische leider van de hand. Hij noemde Assad een belangrijke coalitiepartner in de confrontatie met Irak. De ontmoeting was volgens Bush in het belang van alle landen in de regio.

De strijdkrachten van de Verenigde Staten hebben pensioneringen en vrijwillige ontslagen voorlopig voor onbepaalde tijd verboden in verband met de legering van Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabie. De oliemarkten reageerden gisteren heftig op de reis van Bush. Op de termijnmarkt in New York schoot de olieprijs voor de toonaangevende soort West Texas Intermediate met 2,25 dollar omhoog tot 31,80 dollar per vat (159 liter).