Van Voorst voor overleg naar VS

DEN HAAG, 24 nov. Staatssecretaris Van Voorst tot Voorst (defensie) ontmoet volgende week in Washington zijn Amerikaanse ambtgenoot Atwood om de bilaterale basisovereenkomst voor onder meer ontwikkeling, produktie en aanschaf van defensiematerieel te verlengen met een periode van vijf jaar. Tevens heeft Van Voorst tot Voorst in Texas gesprekken met de fabrikant van de F-16-jachtvliegtuigen, General Dynamics. Nederland wil de gevechtsvliegtuigen mogelijk moderniseren. De F-16's zouden vanaf het jaar 2000 vervangen moeten worden, maar Defensie geeft er de voorkeur aan de elektronica te moderniseren, zodat de vliegtuigen tien tot twintig jaar langer meekunnen. Deze zogeheten levensduurverlenging, die aanzienlijk goedkoper is dan vervanging, zou in 1995 moeten beginnen.