Strafverlichting Van Basten van een duel om Europa Cup

GENEVE, 24 nov. De schorsing van Marco van Basten voor vier Europese clubwedstrijden is door de beroepscommissie van de UEFA terug gebracht tot drie duels. Dit betekent dat de Nederlandse spits, mits AC Milan zich plaatst, mag meedoen aan de halve finales van het Europese toernooi voor landskampioenen. Van Basten mist echter wel het tweede duel in de strijd om de Supercup, op 29 november tegen Sampdoria, en de kwartfinales van het evenement voor landskampioenen.

Van Basten was niet helemaal tevreden met de strafverlichting. 'Drie duels is natuurlijk beter dan vier, maar ik had gehoopt op nog minder.' De spits kreeg op 7 november, in de tweede wedstrijd tegen Club Brugge, de rode kaart van de Schotse scheidsrechter Syme na een elleboogstoot in het gezicht van Pascal Plovie. De Belg brak een jukbeen. Het feit dat Plovie zwaar geblesseerd raakte, had grote invloed op de strafmaat en het definitieve oordeel van de beroepscommissie. Van Basten: 'Ik had pech dat hij in het ziekenhuis belandde.'

Van Basten mocht tijdens de zitting zijn versie geven. De commissie deelde de mening van Milan en Van Basten, dat de elleboogstoot niet met opzet werd uitgedeeld. De commissie vond echter dat een internationaal gelouterde speler als Van Basten dient te weten hoe gevaarlijk het is de arm of elleboog te gebruiken in een duel, zelfs al is dat in een gevecht om de bal. (ANP)