Rechtszaak om conventionele kolencentrale

DEN HAAG, 24 nov. Texaco eist in een gerechtelijke spoedprocedure tegen de overheid vernietiging van het besluit op de Maasvlakte een conventionele kolencentrale te bouwen. De Stichting Natuur en Milieu steunt de eis van Texaco.

In juni van dit jaar ging de Tweede Kamer akkoord met de bouw van de kolencentrale. Vorig jaar had het parlement via een motie van het D66-Kamerlid D. Tommel de voorkeur uitgesproken voor een centrale op basis van kolenvergassing. Zo'n centrale is volgens de Kamer minder milieubelastend dan een conventionele kolencentrale. Minister dr. J. Andriessen (economische zaken) liet de Kamer in juni weten dat het 'technisch niet mogelijk' is een kolenvergasser op de Maasvlakte te bouwen. Texaco stelt dat zij hiertoe wel in staat is en dat de minister de Kamer onjuist inlichtte. Minister Andriessen ontkent dit laatste.

D66-Kamerlid Tommel betwijfelt of zijn motie van vorig jaar door toenmalig minister dr. R. de Korte is uitgevoerd. Uit een verklaring van de directeur van het Zuidhollandse elektriciteitsbedrijf, ir. B. Boerboom, belast met de bouw van de nieuwe centrale op de Maasvlakte, blijkt dat hij de bouw van een kolenvergasser nooit heeft overwogen. Minister De Korte meldde de Kamer vorig jaar dat hij de elektriciteitsproducenten zou vragen hiervoor een 'maximale inspanning' te leveren. Tommel meent dat 'of de elektriciteitsproducent tegenover de minister heeft gelogen, of de minister tegen de Kamer'.

Zaterdags Bijvoegsel: De kolenlobby

    • Tom-Jan Meeus
    • Frank Vermeulen