Ramsj

Allan Bloom: The closing of the American mind.

Gebonden, Simon and Schuster 1987, van fl. 45,50 voor fl. 15,- American Discount, Amsterdam.

Blooms befaamde (en indertijd bestsellende) kruistocht tegen rockmuziek, vrije liefde, feminisme, Woody Allen en hun gemeenschappelijke noemer: het verregaande (cultuur)relativisme dat Bloom in de hedendaagse Amerikaanse samenleving bespeurt. Vooral studenten krijgen het zwaar te verduren: apatische, narcistische persoonlijkheden, aldus Bloom, die zich, al of niet met een walkman op hun hoofd, afsluiten voor de waarachtige kunst en wijsheid uit het verleden. Of het nu gaat om Plato of Beethoven, Anna Karenina of Theseus, zij allen moeten het roemloos afleggen tegen moderne helden als de 'possessed lower-class demon and teen-aged satyr' Mick Jagger. In een recensie van het boek sprak Ben Knapen over 'een klaroenstoot van gloedvol gekanker en heilzame filosofische excursies.' (NRC 12-9-1987)

Flowers; photographs by Irving Penn

Gebonden, Harmony 1980, van fl. 124,50 voor fl. 39,50. The Photography Bookshop, Leidsestraat 79, Amsterdam.

Van 1967 tot en met 1973 werden de kerstnummers van Vogue verfraaid met bloemenfoto's van Irving Penn. Het zijn bijzondere, eigenzinnige opnamen die in vrijwel ieder fotografisch overzichtswerk zijn terug te vinden. In 1980 verscheen de complete verzameling: tweeennegentig pagina's ontluikende knoppen, bloei, en dood door verwelking van onder meer de roos, de orchidee en de lelie. De foto's zijn van een zeldzame detaillering en scherpte. De dauwdruppels op de tulp die de omslag siert, zijn zo suggestief dat je telkens vol schrik met je hand over het boek strijkt.

Han Plas (e.a.): Toen Wilhelmina regeerde: 1898-1948

Gebonden, De Bataafsche Leeuw 1988, van fl. 45,- voor fl. 19,90. Scheltema, Holkema, Vermeulen in Amsterdam.

Een boek van ouderwetse H. B. S.-kwaliteit (Vad.ges.), gedegen en aardig geillustreerd. Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw: hoe de sociaal-democraten overtuigde aanhangers werden van de monarchie, hoe de bevolking verdubbelde van vijf naar tien miljoen mensen, armlastigen en vrouwen stemrecht kregen, de 'Oost' verloren ging, paard en wagen uit het stadsbeeld verdwenen, en Wilhelmina Helena Paulina Maria van Oranje-Nassau uiteindelijk eenzaam maar niet alleen haar laatste jaren sleet op het Loo.

Paul Theroux: Riding the iron rooster; by train through China.

Gebonden, Putnam 1988, van fl. 49,55 voor fl. 19,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226). Steven Sterk. Scheltema.

Het zijn weer vele duizenden treinkilometers die Theroux afreist in dit boek. Hij begint rustig, van Parijs naar Berlijn, van Berlijn naar Moskou, maar dan is het tijd voor het grote werk: de Transsiberische Expres, de Binnenmongoolse Expres no. 24, nachttrein no. 90 naar Peking en, een van de hoogtepunten van het boek, de reis met de IJzeren Haan, 'a big, clattering thing, with bells and whistles, that went its noisy and cocksure way westward, into the desert of what used to be called Turkestan.' Als gewoonlijk bij Theroux: veel aandacht voor de mensen die hij ontmoet. Alom verspreid is de verbijstering en het onbegrip over het tijdperk van de 'seniele oude man' Mao en de terreur van diens Culturele Revolutie.

Pontus Hulten (e.a.): Brancusi

Gebonden, Abrams 1987, van fl. 149,- voor fl. 72,50. Scheltema, Holkema, Vermeulen in Amsterdam. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Constantin Brancusi, van Roemeense komaf, vestigde zich in 1904 in Parijs waar hij zou uitgroeien tot een van de belangrijkste beeldhouwers van deze eeuw. Dit prachtig verzorgde boek bewijst alle eer aan de meester van de eenvoud en de stilering: uitgebreide beschouwingen over Brancusi's leven en werk, overzichten van tentoonstellingen, en een catalogus die ook ruimte biedt aan de vele alledaagse voorwerpen die Brancusi voor eigen gebruik maakte (waaronder breinaalden, bestek en een wonderbaarlijk fornuis).

Jack Botermans (e.a.): Muziekinstrumenten, zelf maken en bespelen

Gebonden, Van Holkema en Warendorf 1989, van fl. 29,90 voor fl. 9,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030-334973).

Een boek dat enigszins gebukt gaat onder zijn populaire, tot allerlei huisvlijt aanzettende titel. Zeker, er worden tal van aanwijzingen gegeven over het weken van runderblazen en het konisch slijpen van stempinnen, maar het boek kan net zo goed vanuit de luie stoel worden gewaardeerd: als een liefdevol geschreven overzicht van tientallen binnen- en buitenlandse, veelal heel oude volksinstrumenten. Over rinkelbommen en rommelpotten, draailieren en bultkarkassen.

    • Henk Lagerwaard