Philips trekt aandacht op wisselvallig Damrak

AMSTERDAM, 24 nov. Wisselvallig, maar per saldo iets beter gestemd kwam de beurs de week door. Philips trok de aandacht met een fors gestegen koers, terwijl op de achtergrond de fusieperikelen bij Nationale-Nederlanden en NMB Postbank blijven spelen.

De koers van Philips zorgde deze week voor een verrassing. Terwijl het gehavende concern nog eens 1,8 miljard gulden aan extra voorzieningen aankondigde, schoot de koers van het aandeel weer boven de twintig gulden en eindigde de week op fl. 21,80. Een stijging deze week van 14 procent, die de multinationale onderneming in een klap bracht tussen het grut dat de top-stijgers en dalers van de Amsterdamse beurs normaal gesproken bevolkt (zie ook rubriek optiebeurs).

Het beurs-feuilleton van de fusie tussen Nationale-Nederlanden en NMB Postbank bracht deze week een aantal nieuwe ontwikkelingen. De assurantie-tussenpersonen zijn inmiddels zo kwaad op de verzekeraar dat ze Nationale-Nederlanden boycotten bij het afsluiten van nieuwe verzekeringen indien de plannen doorgaan. De vraag is echter hoe lang dat uit het oogpunt van de klant met enig recht is vol te houden.

De weerstand van de aandeelhouders Nationale-Nederlanden was onverminderd groot. De verzekeraar was deze week bovendien zo onverstandig zich tegenover grotere beleggers te laten ontvallen dat de fusie geen kans maakt als meer dan een derde van de aandeelhouders van de verzekeraar weigert mee te werken, zo meldden verschillende betrokkenen.

Nationale kreeg deze week wederom bezoek van institutionele beleggers. Naar verluidt vonden laatstgenoemden het een aanmerkelijk prettiger gesprek dan de voorgaande gelegenheid, vooral omdat er bij de verzekeraar een grotere bereidheid zou bestaan om te luisteren naar de argumenten van hun aandeelhouders.

Ook beursanalisten kregen weer een uitgebreid expose van financieel bestuurslid Jacobs over de 'ins' en 'outs 'van de zo betwiste ruilverhouding van de aandelen Nationale. Bij laatstgenoemden bestaat wel enig inlevingsvermogen in de redelijkheid van de ruilverhouding. Op basis van de beurskoersen betalen aandeelhouders Nationale 600 miljoen gulden voor de NMB Postbank, en op basis van de werkelijke eigen vermogens (inclusief alle verborgen schatten) 400 miljoen en daar valt (afhankelijk van hoe de voordelen van de fusie worden geschat) iets voor te zeggen, aldus bijvoorbeeld Barclays De Zoete Wedd Nederland.

Het is evenwel de vraag of de aandeelhouders hier erg gevoelig voor zijn, gefrustreerd als ze zijn door het investor relations-offensief van de bestuurstop van Nationale Nederlanden in de afgelopen maanden. Of de fusie nu doorgaat of niet, veel goodwill is voorlopig verdwenen.

Te oordelen aan de vaste ruilverhouding tussen de aandelenkoersen Nationale en NMB Postbank die er volgens het fusiebod moet zijn, schatte de beurs de kans van slagen van de fusie aan het einde van de week overigens weer lager. NMB Postbank noteerde eind deze week een koers van 41,30 gulden, ruim 5,13 gulden te laag (tegen 4,50 gulden vorige week) volgens de vaste ruilverhouding. Voor de optimisten onder de beleggers in Nationale-Nederlanden kan dit verschil ook worden opgevat als indicator voor de consessie die de verzekeraar aan zijn aandeelhouders moet doen in de vorm van een gunstiger ruilverhouding.

    • Steven Adolf