Oppositie in Bulgarije stopt werk in parlement

SOFIA, 24 nov. Het parlement van Bulgarije heeft gistermiddag met 201 tegen 159 stemmen een motie van wantrouwen tegen de regering van de socialistische premier Andrej Lukanov verworpen. De oppositie heeft daarop besloten het parlementaire werk verder te boycotten.

Petar Beron, fractievoorzitter van de Unie van Democratische Krachten (SDS), verklaarde gisteravond:'De parlementaire fractie van de SDS onderbreekt tijdelijk haar deelname aan de parlementaire werkzaamheden en gaat overleg voeren met haar kiezers.' Beron kondigde aan dat de unie maandag zal laten weten welke koers ze verder zal volgen.

Eerder dreigde premier Lukanov met aftreden als de begroting niet door het parlement zou worden aangenomen. Die werd daarop aanvaard. In reactie op de motie van wantrouwen verklaarde hij daardoor niet geintimideerd te zijn. Hij verdedigde zich tegen beschuldigingen als zou hij niet in staat zijn het land te besturen. In reactie op de opstelling van de oppositie, zei de premier: 'Een regering van nationale verzoening kan niet tot stand gebracht worden door geweld, druk en politieke bluf.'

De Bulgaarse onafhankelijke vakbeweging, Podkrepe, heeft uit afkeer over het politieke getouwtrek tussen de socialistische regeringspartij en de oppositie een petitie opgesteld waarin zij haar wantrouwen uitspreekt in het parlement. De petitie zal ter ondertekening aan de honderdduizenden leden worden voorgelegd. Het hoofd van de vakbeweging, Petov, heeft president Zjelev gevraagd nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Ondertussen zou een zakenkabinet van deskundigen het land moeten besturen, aldus Petkov. Na het bekend worden van de overwinning van de regering gingen gisteravond duizenden Bulgaren in de hoofdstad de straat op, waarna ze door oppositieleider Beron werden toegesproken. (AP, DPA)