Op Wall Street niets te beleven, dollar stabiel

NEW YORK, 24 nov. Op de New-Yorkse effectenbeurs viel gisteren, tussen Thanksgiving Day en het weekeinde, vrijwel niets te beleven. De omzet was met 64 miljoen aandelen de kleinste in bijna vier jaar. Alleen een stroomstoring die de handel kort na de opening voor anderhalf uur stillegde, zorgde voor enige opwinding.

Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen sloot na bescheiden schommelingen 12,14 punten lager op 2.527,23. In totaal hielden de aantallen lager en hoger sluitende fondsen elkaar met respectievelijk 677 tegen 644 vrijwel in evenwicht.

De Dow Jones stond rondom het middaguur op een winst van ruim tien punten, maar moest later terug. Dat lag vooral aan een verdere stijging van de olieprijzen. Tot de meest verhandelde fondsen en grootste verliezers behoorden MCA en Caterpillar. Het Amerikaanse amusementsconcern MCA (o.a. Universal-films) moest terug wegens teleurstelling over de prijs die het Japanse elektronicacocnern Matsushita zou willen betalen voor de overneming. Caterpillar (o.a. tractoren) leed onder een verlaging van de winstprognose door effectenhuis Goldman Sachs.

Op de valutamarkt in New York kwam nauwelijks verandering in de dollarkoers. Tegen het slot van de handel werd 1,6760 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,6765 gulden in Amsterdam.

Begrotingsdirecteur Darman maakte gisteren, na sluitingstijd van Wall Street, bekend dat het tekort op de Amerikaanse begroting in oktober is gestegen met 21 procent vergeleken met de maand oktober van het vorige jaar. Oorzaak: de kosten van Operatie Desert Shield en de reddingsoperatie van de spaarbanken. Het maaandcijfer was 31,5 miljard dollar. (ANP, Reuter)