Klok beinvloedt WK dammen

De wereldtitelstrijd dammen in Groningen gaat een spannende slotfase tegemoet. Titelverdediger Tsjizjov liep gisteren in de veertiende ronde tegen zijn eerste nederlaag op. Macodou N'Diaye en oud-wereldkampioen Sijbrands kwamen daardoor op gelijke hoogte met de Russische grootmeester, die echter protest aantekende tegen zijn verliespartij. Zijn klok zou in de tijdnoodfase zijn doorgelopen.

Al eerder was geconstateerd dat in de tijdnoodfase niet alle klokken exact dezelfde tijd aangaven, maar de onderlinge verschillen bleven klein. Echter, een van de speciaal voor dit toernooi gekochte klokken vertoonde wel een heel merkwaardige afwijking. Uitgesproken in het topduel tussen Macodou N'Diaye en Tsjizjov bleek het uurwerk in de tijdnoodfase geheel van streek.

Opmerkelijk genoeg had geen van de vier aanwezige arbiters gemerkt dat iets niet klopte. De klok had zich ergens in vier beschikbare speeluren tien minuten 'vertikt'. Terwijl Tsjizjov zijn 46ste zet had gedaan en de Senegalees over de voortzetting nadacht, gebeurde het onwaarschijnlijke. Tsjizjovs klok bleef doorlopen en plotseling viel zijn vlag. Macodou zag uit een van zijn ooghoeken dat er iets met de klok gebeurde en wees Tsjizjov erop dat zijn vlag was gevallen.

Zelfs Sijbrands, die de Italiaan Specogna versloeg, was verbijsterd. 'Op deze manier kun je toch geen partij verliezen. Het wereldkampioenschap mag op die manier niet beslist worden', aldus de Nederlander.