Japanners begrijpen protest tegen verbouwing kasteel niet

HEERLEN, 24 nov. De attributen, een grote auto van Duitse makelij en een horloge dat aanwijst hoe laat het in Heerlen en in Tokio is, zijn die van een zakenman, maar uiterlijk en taalgebruik verraden een loopbaan van ruim twintig jaar in de journalistiek. Lambert van Beers (47), tot voor kort correspondent van De Telegraaf in Tokio, is nog niet helemaal gewend aan zijn nieuwe rol als directeur van Teikyo Europe BV.

De man die namens de Teikyo University Group tientallen miljoenen heeft te besteden, moest deze week eigenhandig het persbericht tikken waarin de koop van het Annadal-complex in Maastricht wordt bevestigd. In de gebouwen, van het huidige academische ziekenhuis, moeten een Europese dependance voor buitenlandse studenten, een medisch-preventief centrum voor ontheemde zakenlieden en een farmacologisch laboratorium voor oosterse medicijnen komen. De koop en de verbouwing van het dertien hectare beslaande complex vergen een investering van vijftig miljoen gulden.

Daarnaast steekt Teikyo nog eens tien miljoen gulden in kasteel Vliek in Ulestraten, dat de president-eigenaar van het universiteitsimperium, professor Shoichi Okinaga, vorig jaar persoonlijk heeft gekocht. 'De Japanse Rockefeller', zoals Van Beers hem noemt, wil het negentiende-eeuwse kasteel met de grootst mogelijke spoed laten verbouwen tot een junior college voor tweehonderd Japanse meisjes, die hier de helft van hun tweejarige opleiding krijgen.

Vliek wordt in de brochure van Teikyo al aangeprezen als de nieuwste mogelijkheid om Europa te verkennen, maar of het junior college daar ooit zal komen, is volgens Van Beers hoogst onzeker geworden nu de Bond Heemschut en het Milieusteunpunt Meerssen bezwaren hebben gemaakt tegen de bouwplannen. De verbouwing zou het monumentale karakter van het kasteel te weinig respecteren en de twee bijgebouwen die in het park moeten verrijzen, zouden de schoonheid van het landschap geweld aandoen. Na een kort oponthoud, veroorzaakt door een procedure bij de Raad van State, is de verbouwing van het kasteel weer hervat, maar het plan om achter het kasteel twee verblijfsgebouwen met elk veertig kamertjes neer te zetten, is nog ver van verwezenlijking af. Eer daar een vergunning voor wordt afgegeven, wil de gemeente Meerssen het bestemmingsplan laten wijzigen door de gemeenteraad.

'Wij hebben dreigbrieven van het Milieusteunpunt gekregen: als jullie doorgaan met Vliek te verpesten, zullen wij net zo lang procederen tot jullie het opgeven', zegt een boze Van Beers. 'Kijk, wij winnen die procedures toch, alleen kan dat jaren duren. Maar in april volgend jaar moeten hier honderd meisjes onderwijs krijgen en het jaar daarna zijn het er tweehonderd. We kunnen die eerste groep nog een jaar in Annadal opvangen, maar daarna niet meer.'

En omdat hij niet verwacht dat de vergunning snel rond zal zijn, begint Van Beers al uit te kijken naar andere oplossingen. 'De mensen in Meerssen moeten goed beseffen waar ze mee bezig zijn. Ik moet in Japan vertellen dat we welkom zijn in Maastricht maar niet in Meerssen, terwijl ze hier dankzij onze investeringen wel een monument kunnen behouden. Daar kunnen de Japanners geen enkel begrip voor opbrengen. Wij hebben de meest fantastische aanbiedingen gehad van andere steden. Het liefst willen we in Nederland blijven, maar we kunnen ook naar Belgie of Duitsland.'

Wat er dan met Vliek gaat gebeuren, is volgens Van Beers nog onzeker: 'We maken in ieder geval af waar we mee begonnen zijn. Dan hebben we tien miljoen in een gebouw gestoken waar we eigenlijk niets aan hebben. Er is wel gezegd dat Vliek ons representatieve centrum wordt maar dat is niet waar. Daarvoor ga ik ook een mooie villa in Maastricht kopen. Hier in Vliek komt dan een kantoor, maar je kunt toch niet van ons verwachten dat wij voor een kantoor het park keurig gaan onderhouden?'

    • Jacques Herraets