Hogeschool wil vijf torens op plaats van Maupoleum

AMSTERDAM, 24 nov. Als de nieuwbouwplannen van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten (AHK) bij het Waterlooplein worden gerealiseerd, wordt dit een van de grootste en hoogste complexen in de binnenstad. Dat bleek gisteravond tijdens een discussie in de Academie van Bouwkunst.

De architect Wiel Arets heeft hiervoor een plan gemaakt met vijf torens, waarvan de hoogste 64 meter is, die onderaards met elkaar worden verbonden. Ook moet het 'Maupoleum' worden gesloopt, een veelal verfoeid gebouw waar de Universiteit van Amsterdam tot 1992 in zit. De AHK wil op het Mr. Visserplein 60.000 vierkante meter bruto bouwen om de diverse faculteiten bijeen te brengen die nu over 26 lokaties in drie steden zijn verspreid.

Een beoordelingscommissie gaf onlangs de voorkeur aan het plan van Arets boven die van de twee andere uitgenodigde architecten, Teun Koolhaas en Koen van Velsen. Koolhaas zei gisteravond bij zijn toelichting dat een vermindering van het aantal vierkante meters het eindresultaat ten goede zou komen. Overigens is Van Velsen ook ontwerper van nieuwe huisvesting van een andere Amsterdamse kunstinstelling, de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Eind vorige maand is een begin gemaakt met de verbouwing en uitbreiding van de Cavalerie-kazerne, een investering van ongeveer 33 miljoen gulden.