Foto

Met drie zoenen kuste prof.dr. A. Motte de Nederlandse schrijver W. F. Hermans tot eredoctor van de Universiteit van Luik. Hermans kreeg met zeven anderen het eredoctoraat vanwege het honderdjarige bestaan van de faculteit der letteren. George Steiner, een van de andere eredoctors, sprak een dankwoord. Onder de blikken van koning Willem I, de stichter van de franstalige Belgische universiteit, fulmineerde de Amerikaanse schrijver tegen het lawaai van de moderne cultuur. Freud en Marx waren volgens Steiner niet de grote profeten van onze cultuur, dat zijn de spelende mensen.

W. F. Hermans becommentarieerde na afloop de rede van Steiner: 'Ach, Steiner denkt dat met popmuziek onze cultuur verdwijnt'. Veel fans van W. F. Hermans waren in de Salle des Professeurs aanwezig om de jonge doctor te feliciteren. Zijn jongste adept, Bas van der Spruit (15) was uit Amsterdam komen treinen. Voor het eerst van zijn leven kreeg deze hoofdredacteur van het schoolblad van het Barlaeusgymnasium zijn idool in levende lijve te zien. 'Veel mensen beweren dat Hermans zo onaardig is, maar ik vind hem een hele vriendelijke man.' Bas heeft alles van W. F. Hermans gekocht en gelezen. 'Alles wordt zo heerlijk polemisch afgemaakt', zegt de jeugdige hoofdredacteur.

Hermans kreeg het eredoctoraat van de Universiteit van Luik omdat 'zijn grote eruditie, zijn ongeevenaarde taalbeheersing, precieze en lichte stijl van hem een van de indrukwekkendste stemmen van de tweede helft van de twintigste eeuw maken'. Foto Freddy Rikken/NRC Handelsblad