Eerste fusie van chemiebedijven in Oost en West

BELGRADO/ ZOETERMEER, 24 nov. Het Amerikaanse farmaciebedrijf SPI Pharmaceuticals gaat een fusie aan met de Joegoslavische branchegenoot Galenika Pharmaceuticals, waarin ook ICN Pharmaceuticals Holland in Zoetermeer wordt opgenomen.

De fusie is de eerste in de farmaciesector tussen een Oosteuropees en een Westers bedrijf. SPI is voor 85 procent in handen van het Amerikaanse ICN Pharmaceuticals.

De gezamenlijke belangen worden ondergebracht in de nieuwe onderneming ICN Galenika, zo maakten beide bedrijven gisteren bekend in het Californische Costa Mesa en in Belgrado.

Directeur F. A. Hijmans van de onderneming in Zoetermeer kon gisteren nog niet bevestigen dat het samengaan rond is, maar zei wel dat er al sinds het begin van het jaar besprekingen met Galenika gaande zijn. De activiteiten van ICN in Nederland liggen op het gebied van contactlenzen, vloeistoffen daarvoor, geneesmiddelen en produkten voor ziekenhuizen. De jaaromzet bedraagt ongeveeer 25 miljoen gulden en het aantal werknemers 112.

ICN, in de jaren zestig opgericht door een Joegoslaaf, krijgt in de gezamenlijke onderneming via SPI een belang van 75 procent en Galenika 25 procent. Het Amerikaanse bedrijf brengt naast de onderneming in Zoetermeer vestigingen in in de Verenigde Staten, Mexico City en Montreal. Het gaat daarbij om een jaaromzet van 140 miljoen dollar en 1.600 werknemers.

SPI brengt voorts vijftig miljoen dollar op tafel voor modernisering van de bedrijven van Galenika. Deze Joegoslavische onderneming heeft een jaaromzet van 230 miljoen dollar en 5.800 werknemers en is daarmee het op een na grootste farmaceutische bedrijf in Joegoslavie. Door de fusie ontstaat dus een onderneming met 7.400 werknemers en een omzet van 370 miljoen dollar (620 miljoen gulden). ICN Galenika kan beschikken over produktiebedrijven en verkoopkantoren in achttien landen. (DPA, ANP)