Cocaine onderschept, 9 personen gearresteerd

AMSTERDAM, 24 nov. De Amsterdamse politie heeft de afgelopen twee weken negen personen gearresteerd die worden verdacht van cocainehandel. In totaal werd 194 kilo cocaine in beslag genomen.

De politie denkt met deze aanhoudingen een in Nederland gevestigde tak van een Colombiaanse cocaine-organisatie te hebben opgerold. Vijf van de negen arrestanten hebben de Colombiaanse nationaliteit.

De in beslag genomen cocaine maakte deel uit van een partij van bijna duizend kilo die vanuit Colombia naar Bremen was vervoerd. Eerder werden in Duitsland al enige Italianen aangehouden en in Limburg zijn drie Nederlanders gearresteerd die 125 kilo cocaine afnamen.

In Zaanstad zijn twee Joegoslaven opgepakt die 24 kilo cocaine kochten van de Colombianen die een opslagplaats hadden in een woning in Uithoorn. De Joegoslaven hadden in hun woning ook honderd paspoorten, rijbewijzen en vermoedelijk gestolen stempels van officiele instanties. In Rotterdam zijn ook nog eens twee Nederlandse broers aangehouden die 50 kilo cocaine kochten.

De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren een Braziliaan en een Antilliaan wegens de invoer van 140 kilo cocaine veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien en zes jaar. De Braziliaan kreeg tevens een boete van honderdduizend gulden opgelegd.

De cocaine was via Brazilie en Suriname per schip naar Amsterdam vervoerd. Vorige week werd een Colombiaan vrijgesproken die volgens Justitie de organisator was van dit transport en behoorde tot het Medellin-kartel. Volgens de rechtbank was een verhoor van een man in Brazilie niet volgens de in recente jurisprudentie vastgelegde criteria gehouden. Ook een Braziliaan die ervan verdacht werd betrokken te zijn bij de invoer werd vrijgesproken.