CIM-festival opent met harde werkers

Concerten: Opening van het CIM-festival met saxofonist Luc Houtkamp (solo en trio) en slagwerker Sven Ake Johansson (solo en kwartet). Gehoord: 23/11 Theater Korzo, Den Haag.

Over improvisatie bestaan romantische denkbeelden. Dat sommige musici 'het' van nature hebben, als een soort instinct. Dat uitverkoren toonprofeten puur op grond van inspiratie 'zomaar' de prachtigste kathedralen van de klank kunnen laten verrijzen. De improvisator als goddelijke tovenaar, het is een aantrekkelijk idee. Waarschijnlijk zouden improvisatoren het zelf ook graag geloven, maar de meesten van hen zijn wijzer. 'Het festival wil duidelijk maken dat deze muziek gebruik maakt van structurerende elementen', staat er dan ook in de toelichting bij het eerste CIM-festival, dat gisteren in het Haagse theater Korzo begon.

Dat die toelichting niet loos was, bleek vooral bij het solo-optreden van saxofonist Luc Houtkamp. Na een expose van wat er op en met een saxofoon allemaal mogelijk is, liet hij zich horen in twee stukken met veel voorbedachte elektronica, in het ene geval opgenomen op een band, in het andere geval ter plekke opgeroepen via een computer. Hoewel beide stukken goede momenten hadden, was de daarna live met de 'Oostduitse' gebroeders Bauer gespeelde set stukken spannender. Van trombonist Johannes waren de grote kwaliteiten hier te lande al bekend, zeer verrassend echter waren de sterke strijk- en vooral slag-bijdragen van contrabassist Mathias, tot nu toe vooral actief bij dansgroepen. Vijf korte stukken, gespeeld door drie goed luisterende en zeer alert reagerende musici, een betere reclame voor improvisatiemuziek was nauwelijks mogelijk.

Het daaropvolgende optreden van een kwartet onder leiding van Sven Ake Johansson was absurdistisch muziekheater pur sang. Bij vlagen heel komisch, soms ook stomvervelend en zeker niet voor de eeuwigheid bedoeld. Maar naast al die zware kathedralen mag een slecht gerezen suikerbrood ook wel eens.

Het CIM-festival wordt voortgezet met vanavond trombonist Gunter Christmann (solo en trio) en gitarist Derek Bailey (solo en in duo met Alex Ward), en morgenavond rietblazer Evan Parker (solo en trio) en de groep LOOS plus vocaliste Jannie Pranger en bassist Maarten Altena.

    • Frans van Leeuwen