Winst op Koeperman helpt Sijbrands weinig

GRONINGEN, 23 nov. - De honderden toeschouwers bij het wereldkampioenschap in Groningen beleefden gisteren een bijzondere damdag. Voor de eerste keer eindigde een partij tussen de oud-kampioenen Sijbrands en Koeperman niet onbeslist. Sijbrands bleek de sterkste. Toch had zijn zege niet het beoogde effect in het klassement, omdat Van Aalten van titelverdediger Tsjizjov verloor. Tsjizjov behield daarmee twee punten voorsprong op Sijbrands, die wel Macodou N'Diaye inhaalde. De Senegalese grootmeester remiseerde met zijn Malinese naamgenoot.

Om de lastige Koeperman te bestrijden had Sijbrands, die dus opnieuw een tegenslag moest verwerken, met secondant Krajenbrink een prima plan uitgedacht. Koeperman wist aanvankelijk niet wat hem overkwam. Hij had het dan ook voor de door Sijbrands agressief gespeelde opening bijzonder veel bedenktijd nodig. In tegenstelling tot veel eerdere partijen boekte Sijbrands in die fase niet alleen positionele maar ook tijdwinst. Die had hij rond de twintigste zet echter weer nodig om zijn eenmaal verkregen voordeel vast te houden, hoewel weinigen op dat moment op een gunstige beslissing durfden te rekenen.

Bondsvoorzitter Schotanus verwachtte na drie uur spelen zelfs een remise-aanbod, terwijl in de analyse-ruimte werd geprobeerd Sijbrands winstkansen te doorgronden. Het bleef bij een poging. Sijbrands zelf echter was niet meer te stuiten. Een combinatie naar dam besliste het duel dat net veertig zetten telde, maar wel bijna vier uur vergde.