Wim Kieft heeft voorlopig geen zin in Oranje

BORDEAUX, 23 nov. - Wim Kieft heeft voorlopig geen zin meer in het Nederlands elftal, maar hij beschouwt zijn loopbaan als international niet definitief als beeindigd. 'Op het moment voel ik weinig voor Oranje. Het vertrouwen in mij is geschonden door een aantal collega's. Voor dat weer allemaal bij het oude is moet heel veel gebeuren. Maar je moet de deur altijd op een kier laten.'

Kieft vertelde zijn verhaal gisteravond in het sportprogramma van RTL 4, Match. De spits verliet dinsdag gefrustreerd en spoorslags het trainingskamp van het Nederlands elftal richting Bordeaux, nadat hij de avond tevoren tijdens de tactische bespreking voor het duel met Griekenland hoorde dat het merendeel van de spelers de voorkeur gaf aan de voorhoede Van 't Schip, Van Basten en Roy. Bergkamp moest vlak achter de aanvallers spelen, in plaats van Kieft als extra spits.

De speler van Bordeaux was vooral teleurgesteld omdat hij zeker dacht te zijn van een plaats. Ook in het verleden werd de 31-voudige international geregeld verwezen naar de bank en restte hem slechts een rol als pinch-hitter. Voor het duel tegen de Grieken was Kieft er van overtuigd dat hij zou spelen. 's Avonds maakte Michels bekend dat hij wilde beginnen met een ploeg waarin Van Basten en ik voorin zouden spelen.' In de loop van de tactische bijeenkomst op dezelfde avond veranderde de coach van mening. Op aandringen van de andere internationals. Vooral dat laatste is bij Kieft in het verkeerde keelgat geschoten. Kieft: 'Spelers die bij wijze van spreken nog nooit een interland hebben gespeeld moeten zich niet met dit soort zaken bemoeien. Maar mijn collega's zeiden dat ze op een andere manier wilden spelen. Een vrij groot gedeelte van de groep zag liever Bergkamp op mijn positie. Voor mij knapte er iets op dat moment. Toen heb ik eigenlijk min of meer de beslissing genomen te vertrekken. Mijn motivatie viel helemaal weg. Ik was zo teleurgesteld. Ik zat toch wel een beetje stuk, dus ik had ook niet meer de kracht om als redder te gaan optreden.' Rinus Michels reageerde later opvallend mild op de beslissing van de 28-jarige aanvaller. De bondscoach toonde begrip.

Volgens Kieft voerden Van Basten en Wouters het hoogste woord tijdens de discussie. Logisch, vindt hij, gezien hun positie binnen Oranje. Hij wil ook niet wijzen naar personen of natrappen. 'Het gaat erom dat de situatie totaal verkeerd is opgelost door de technische staf en de spelersgroep zelf. Dit is toch eigenlijk heel laag. Ik verwijt de technische staf alleen, dat ze mij de illusie geven dat ik speel en mij dan ten overstaan van de hele spelersgroep laten vallen op zo'n moment. Dan ga je toch denken, wie bepaalt het nu hier? Dat is best pijnlijk. Niet alleen voor mij, maar voor het hele Nederlandse voetbal.' Kieft kreeg gisteravond wat dat laatste betreft opmerkelijke bijval van John van 't Schip. De Ajacied verklaarde: 'Ik vind het een grote fout zoals het allemaal gegaan is.'

Kieft verwijt de spelers, dat pas tijdens het groepsgesprek duidelijk werd dat met Bergkamp in plaats van met hem zou woren gespeeld. 'Mocht er een groepering zijn die op een bepaalde manier wil spelen, zoals de Ajax-groep en misschien ook Marco van Basten, dan hadden ze dat vooraf kunnen bespreken met de bondscoach en niet op het moment dat hij eigenlijk al te kennen heeft gegeven hoe hij wil spelen. De spelers hebben hun mening doorgedreven. Ze moeten dat veel slimmer spelen. Dat hoort er ook bij in de voetballerij. Een beetje je verstand gebruiken.'

Kieft zegt dat Van Basten hem nog verteld heeft dat de actie van de meerderheid niet persoonlijk bedoeld was. Hij snapt dat wel. Op de vraag of Rinus Michels nog gezag heeft, antwoordt Kieft dat de spelers in dit speciale geval de macht een beetje hebben overgenomen. 'Gezag heeft hij misschien nog wel. Ik wil hem helemaal niet afvallen. Het is voor hem zeker niet makkelijk werken.'