Saddam inspecteert Koeweit terwijl Bush zijn troepen bezoekt

BAGDAD, 23 nov. - Terwijl de Amerikaanse president Bush Amerikaanse en Britse manschappen in Saoedi-Arabie bezocht heeft zijn Iraakse ambtgenoot Saddam Hussein gisteren zijn troepen in Koeweit geinspecteerd. Het was voor zover bekend Saddams tweede bezoek aan Koeweit sinds zijn troepen op 2 augustus het emiraat bezetten.

'Irak wil geen oorlog, maar zijn zonen zullen woest vechten als dat nodig wordt', zei Saddam volgens de Iraakse staatstelevisie, die het bezoek gisteren bekendmaakte. Saddam werd ter plaatse op de hoogte gesteld van 'het hoge moreel en de bereidheid te vechten' van het 4de en het 8ste legerkorps waaraan hij een bezoek bracht.

Eerder had hij in het Zuidiraakse Al-Nassirya gezegd dat de 250.000 man versterkingen die volgens een bekendmaking van maandag naar Koeweit worden gestuurd onder Iraks meest geoefende strijders zijn. 'Iedere Irakees heeft al jaren het vermogen te vechten, al tien jaar', voegde hij eraan toe. Aan Westerse zijde is twijfel geuit aan de capaciteiten van deze versterkingen en hun gevechtservaring.

De Iraakse autoriteiten hadden ter gelegenheid van Thanksgiving publieke maaltijden georganiseerd voor hun Amerikaanse gijzelaars - zoals de Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabie in staat werden gesteld deze feestdag te vieren. Zo zaten ongeveer 30 gijzelaars - allen aangevoerd van strategische plaatsen waar ze dienen als 'menselijk schild' tegen een aanval op Irak - aan aan een Thanksgiving-diner in de exclusieve Bagdad-club waarvan de Iraakse elite lid is. Aziatische kellners serveerden kalkoen, gerookte zalm, biefstuk en 30 verschillende desserts. Te drinken was er wijn, bier en champagne. Iraakse regerinsgfunctionarissen, die ook aan de maaltijd deelnamen, gaven hun 'gasten' flessen met wat er uitzag als whisky cadeau. (Reuter, AP)