Parlement Bulgarije achter plan Loekanov

SOFIA, 23 nov. - Het Bulgaarse parlement heeft gisteren na een zeer rumoerig debat een nieuwe begroting aangenomen. Vandaag stemt het waarschijnlijk over een oppositionele motie van wantrouwen in de regering.

De oppositie, verenigd in de Unie van Democratische Krachten (SDS), besloot gisteren de stemming over de begroting en daarmee over de radicale hervormingen van premier Andrej Loekanov te boycotten. Die werden daarop met 186 tegen tien stemmen aangenomen; dat betekent dat 24 leden van de regerende socialistische partij zich bij de boycot hadden aangesloten of tegen Loekanovs plannen hadden gestemd. De oppositie bezit 145 zetels in het parlement. Tijdens de stemming betoogden voor het gebouw van het parlement duizenden tegenstanders van de regering, die Loekanov tot aftreden opriepen. De politie hield zich afzijdig. Wel ging, kennelijk uit vrees vor een bestorming van het parlement, een groep 'rode baretten' - een elite-eenheid van de veiligheidstroepen - het parlementsgebouw binnen. Er deden zich echter geen incidenten voor.

Tot incidenten kwam het wel tijdens het debat in het parlement. Leden van de beide fracties trachtten elkaar langdurig het spreken onmogelijk te maken; er werd gescxhreeuwd, gefloten en gezongen en het kwam bij de interruptiemicrofoons zelfs tot enig duwen en trekken.

De SDS kondigde aan vandaag een motie van wantrouwen tegen de regering in stemming te willen brengen. Ze motiveerde de motie met het argument dat de Bulgaarse bevolking duidelijk heeft gemaakt een verandering van het politieke en economische systeem te wensen en dat Bulgarije daarom een regering nodig heeft die bestaat uit mensen die geen deel hebben uitgemaakt van het vorige regime en die evenmin schuldig zijn aan de 'passiviteit' van de huidige regering. (Reuter, AP)