Parijs in augustus

Marguerite Duras: Oogopslag. Journalistiek werk. Vertaling Miep Veenis. Omegaboek, Amsterdam, 252 blz. Prijs fl. 39,50.

Een bundel waarin een minder bekende kant van Duras' omvangrijke oeuvre aan bod komt: haar journalistieke werk. Opgenomen zijn een zestigtal artikelen, interviews en recensies, die tussen 1957 en 1980 in diverse Franse dag- en weekbladen verschenen. Zowel de onderwerpen als de kwaliteit van de teksten lopen zeer uiteen: vlot geschreven portretten van onder andere Jeanne Moreau en Maria Callas, een informatief gesprek met een uitgever, een fel betoog naar aanleiding van de dood van Imre Nagy, een prachtig verhaal over de terugkeer van haar echtgenoot uit een concentratiekamp. Maar ook artikelen waarvan strekking en bedoeling duister blijven, zoals dat over Parijs in augustus, wat onbeholpen korte reportages over misdaad en een teleurstellende beschouwing over een tekst van Sartre. Het resultaat is een nogal rommelige bundel, die bovendien wat houterig is vertaald. De verdienste van Duras' artikelen ligt vooral in de onconventionele wijze waarop de onderwerpen zijn benaderd. Want voor echt journalistiek werk mist de 'verinnerlijkte' stijl van de schrijfster de noodzakelijke helderheid.

    • Friederike de Raat