OP WERELDREIS IN DE SUMATRASTRAAT

Een attente lezer van deze krant zette mij op het spoor van de leukste winkel van Amsterdam: Berkhout Delicatessen, Sumatrastraat 32 in Amsterdam-Oost, niet ver van de Dapperstraat en -markt. In deze winkel van slechts 28 vierkante meter klein staan de verrukkelijkste dingen op toonbanken, in dozen, op scheve kastplanken en in koelvitrines opgetast. Italiaanse, Aziatische, Mexicaanse, Griekse, Chinese, Indische, Belgische, Spaanse produkten, je weet niet waar je het van opwinding zoeken moet. De prijzen zijn zeer redelijk en je wordt door moeder Ada en zoon Adri enthousiast en ter zake kundig te woord gestaan. Watertandend noteerde ik, lukraak om me heen kijkend, wat dingen die ik van Sint wel in mijn schoen zou willen hebben of waarmee ik heel goed een smakelijke kerstmaaltijd zou kunnen samenstellen. En wie niet in Amsterdam woont moet de reis naar de Sumatrastraat maar als een wereldreis beschouwen. Nergens kun je zo veel verschillende dingen op een adres kopen. De winkel is op maandag dicht.

Ik zag: Mexicaanse taco's, Thaise noedels met garnalensmaak, Five-spices blend om eend in te marineren, Cajunkruiden, Italiaanse coppa, salami en Parmaham, pate's, Mexicaanse braadworst, sushi-nori, aceto balsamico, Belgische hesp, ham van het lam, Patak's vindaloo currysauce, potjes English Double Devon cream, zakjes gedroogde boleten, gedroogde Mexicaanse pepers, blikjes English Christmas soup en op z'n Joegoslavisch gerookte krabbetjes voor bij de borrel of in de Servische bonensoep:

voor anderhalve liter:

600 g gerookte krabbetjes

2 uien

1 blik gepelde tomaten

1 rode paprika

1 prei

1 pot witte bonen

2 tenen knoflook

2 bouillonblokjes

1 eetl. sambal oelek

6 kruidnagelen

2 eetl. maizena

zonnebloemolie

fijngehakte peterselie

Bak in een royale soeppan de gepelde en gesnipperde uien in een beetje olie zacht en glazig. Voeg daar de gepelde tomaten, de knoflook, de kruidnagelen en de in ringen gesneden paprika aan toe. Laat alles ongeveer 15 minuten op een niet te hoog vuur smoren. Giet 1 liter water in de pan en doe hier de bouillonblokjes, de krabbetjes, de in ringen gesneden prei, de sambal en de afgespoelde witte bonen bij. Laat de soep nog eens ongeveer een half uur op een heel laag vuur staan. Breng de soep dan aan de kook en roer er de met wat water aangemaakte maizena door, zodat de soep wat dikker wordt. Verdeel de soep en de krabbetjes over diepe borden en strooi er fijngehakte peterselie over.

    • Anne Scheepmaker